Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mavrična školjka

Miroslav Košuta
Mavrična školjka
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-218-940-2
Leto izdaje izvirnika 2011
Spremna beseda Andrej Arko
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
trda vezava
16 x 14 cm
230 g
137 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Miroslav Košuta (prejemnik velike Prešernove nagrade za življenjsko delo - 2011), sicer razigrani, nemalokrat hrupno šegavi Sredozemec in našpičeni hudomušnež, potuje skozi življenje s svojo široko svetlo dušo, a je kdaj utopljena tudi v otožnosti in domotožnosti, v iskanju nedosežne pravičnosti, vendar vselej tipajoča in romajoča po sledi za zavetnim, toplim, spodbudnim. Nemalo njegove poezije se zadržuje v območju samospraševanja in kdaj nostalgičnega spogledovanja s samotnostjo. Miroslav Košuta je ustvarjalec, ki ceni iskreno prijateljstvo in pristnost odnosov in ki je občutljiv za človeško dostojanstvo. Temu gre v korak močna navezanost na slovenstvo, tako izpostavljeno na svojem robu, zato pa tudi ne prevelika navdušenost za prelahkoten multi-kulti na tem občutljivem geografskem prostoru.
V Košutovem ustvarjanju je mogoče zaznati dva izrazitejša izrazna pola: tistega poetičnega ter tistega, ki se polni iz radoživosti, prešernosti, tudi našpičenosti in ki more računati na vsaj enako odzivnost bralstva. Če se torej v njegovi poeziji na eni strani lahko zamaknemo v vznemirljivo čarnost obmorske krajine, tako rado zavito v otožnost, skoraj malosrčnost, ki pa ju nam celincem nekoliko povzdiguje obilje mikavnih podob, se po drugi strani lahko namuzamo ob književnikovih neugnanih hudomušnostih in domiselnostih, žlahtnih in nemalokrat tudi sočnih zabavljivostih, ki jim lahko sledimo v Mavrični školjki. Pisala jih je roka neugnanega nabriteža, vendar obzirnega zafrkljivca, blagohotno posmehljivega puščičarja, čisto drugačna od tiste, ki si je v drugih pesmih najpogosteje zastavljala bivanjska vprašanja, se tesnobno vznemirjala ob dogajanjih z rojaki v Italiji ali zamaknjeno koprneče segala v svet ljubezni, sicer gonilne sile Košutovega ustvarjanja.

Recenzija Bukla

Kot poklon letošnjemu dobitniku Prešernove nagrade in v počastitev avtorjeve petinsedemdesetletnice sta izšli knjiga izbranih in novih pesmi Drevo življenja ter zbirka hudomušnih, znanih in neznanih štirivrstičnic Mavrična školjka. Zbirki se lepo dopolnjujeta, saj predstavljata raznoliko in domišljeno poetiko tržaškega pesnika, dramatika in prevajalca Miroslava Košute, njegov smisel tako za resno kot humorno poezijo ter njegovo razpetost med dva svetova in s tem med dve literarni tradiciji, slovensko in italijansko. Ko se je na začetku pesnikove kariere na Slovenskem pojavil intimizem kot nasprotje t. i. »kramparski poeziji«, je italijanska poezija s Pasolinijem na čelu krenila v smer družbenokritičnega angažmaja. Košuta je pisal oba tipa poezije, vendar angažiranih pesmi do danes ni vključeval v nobeno od svojih knjig. Nekaj jih najdemo v Drevesu življenja, kjer je predstavljen avtorjev izbor 120 pesmi, razporejenih v devet ciklov. V Mavrični školjki pa se besede zasučejo v igrivem, ironičnem ritmu, ki zna ne le zabavati, temveč tudi pošteno zbosti.

Ana Geršak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...