Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Medena sled

Lučka Jenčič
Medena sled
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Jubilejna zbirka
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5392-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2019
Izbor Nela Malečkar
Urejanje Nela Malečkar
Izbor in spremna beseda Peter Kolšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 12,5 cm
230 g
104 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Lučka Jenčič (1949–2018) je na Filozofski fakulteti diplomirala iz primerjalne književnosti in nemščine. Prevajala je prozna besedila ter radijske in gledališke igre in pisala prispevke za literarne revije in radio. Več let je bila sodelavka filmske redakcije RTV Slovenija, napisala pa je tudi več scenarijev za televizijske dokumentarce. Leta 2004 je za svoje delo prejela avstrijsko nagrado za prevajalske dosežke.

»Za življenja ni izdala nobene pesniške zbirke, le nekaj objav v revijah in na radiu. A bi zagotovo jo, če bi ji bilo dano še malo živeti. Pesmi je imela pripravljene, v grobem urejene po razdelkih, tudi naslov je bil že postavljen, že dolgo, najbrž nekaj let, kajti te pesmi so začele nastajati in se lepiti na medeno sled pred kakšnim desetletjem in pol.« 
- Peter Kolšek

Recenzija Bukla

Lučko Jenčič (1949–2018) poznamo po številnih prevodih predvsem avstrijskih literatov (Bernhard, Bach­mann, Jelinek) pa tudi drugih velikanov nemške literature (Frisch, Hesse), pri čemer je poleg poezije in proze prevajala tudi za gledališče in radio, za RTV Slovenija pa pripravljala literarne radijske oddaje in napisala nekaj scenarijev za dokumentarne filme. Čeprav je poezijo pisala vse življenje, z izjemo nekaj revijalnih objav, svoje zbirke ni izdala, je pa to po njeni smrti naredila urednica Nela Malečkar, ki je skupaj s pesnikom in avtorjem spremnega zapisa Petrom Kolškom izbrala pesmi za pričujočo zbirko. Rdeča nit, ki se vije skozi pet izrazito osebnoizpovednih in lirskih pesemskih ciklov, je neizpolnjena ljubezen, ena najpogostejših pesniških tem, ki pa je pri Lučki Jenčič edinstvena v tem, da se ubesedi v vseh njenih fazah: od obupnega samospraševanja zapuščene, jeznega in očitajočega nagovarjanja odhajajočega do trpkega humorja in ironije v pesmi Poletel ji je v objem, ki že nakazuje pogled z distance. Iz celote posebej izstopa cikel Ana K. je bila do kosti nesrečna, v katerem avtorica parafrazira usode nekaterih najbolj znanih literarnih junakinj: Ane K., Nane in Nore, lepe V. ali Pike N., in ga lahko razumemo kot nekakšno protiutež preostalim pesmim. Vsekakor poezija, vredna vaše pozornosti.

Kristina Sluga, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...