Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Minima impossibilia

Miklavž Komelj
Minima impossibilia

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6952-76-7
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Andrej Hočevar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
210 g
123 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Zbirka Minima impossibillia je ambiciozen in obsežen pesniški projekt, katerega bogastvo formalnih rešitev presega samo še edinstvenost avtorjeve poetike.

Njena forma je povsem samosvoja, pri čemer je tudi prav tako neulovljiva in spremenljiva; Komelj se z njo navidez lahkotno poigrava, tako da sopostavlja dolge, razvejane pesmi in drobne, fragmentarne izreke kot zapise nekih zgodovinskih trenutkov, svojo lastno formo pa vedno sproti tudi reflektira in mojstrstko dekonstruira.

Minima impossibillia se pogosto naslanja na posamezne besede ali fraze in jih osvetli s takšno lučjo, da poudari potujitveni proces. Radikalnost Komeljeve poetike je izražena v postopku, ki se trudi z vztrajno samonanašalnostjo in neizpodbitno družbeno kritičnostjo ad nauseam dokazati, da je točka, ko se ta nausea vzbudi, šele začetek.

Minima impossibillia je, ne nazadnje, angažiran pesniški dokument, ki se s svojo poetiko upira smrti.

Recenzija Bukla

Komelj je eden redkih renesančnih ljudi našega časa. Človek izjemne intelektualne širine, ki sega na različna humanistična področja, svoja znanja upesnjuje tudi v poeziji. Ravno njena svoboda mu omogoča, da najdeva vzporednice med posameznimi zgodovinskimi obdobji (antika in Edward Snowden), dogodki, izraža dvom o večnih resnicah in ves čas reflektira tudi lastno pisavo. Pesmi segajo od kratkih izrekov: »lesk lusk« do daljših, razvejanih, pri čemer še posebej izstopajo mnogi paradoksi, kot na primer: »V razpadanju telesa je preveč živ ljenja, / da bi živi in mrtvi to prenesli.« Izrazito angažirana pisava, ki jo še poudari misel: »Jaz bi bil s tem, da bi čas / preživljal, ubit. Nikoli / ga nisem preživljal.«

Kristina Sluga, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...