Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moje življenje je moja revolucija

Pesmi in izbrana publicistika
Jaša Zlobec
Moje življenje je moja revolucija
34,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Poezija
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-356-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Miklavž Komelj
Urejanje Aljoša Harlamov
Izbor in spremna beseda Zdravko Duša

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
620 g
568 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Jaša Lukič Zlobec (1951─2011) je v zavest javnosti odločno vstopil maja 1971 med študentsko zasedbo ljubljanske filozofske fakultete kot eden najdejavnejših v študentskem gibanju. Pozneje je deloval kot svobodni umetnik in prevajalec, nekaj let tudi kot urednik na televiziji in v Cankarjevi založbi. Po osamosvojitvi je deloval kot veleposlanik in poslanec.

V knjigi Moje življenje je moja revolucija so zbrane vse njegove pesmi (iz pesniških zbirk Zeleni bunker, 1976, Mlado jutro, 1976, Udarci, udarci, 1981, Poti in potovanja, 1983, in Ob najvišji uri, 1991) in izbrana legendarna publicistika. Spremni besedi sta napisala Miklavž Komelj in Zdravko Duša.

Recenzija Bukla

Napisal je pet pesniških zbirk in vrsto publicističnih esejev, vse ključno avtorsko delo Jaše Zlobca (1951–2011) pa je zdaj zbrano v obsežni knjigi, ki tudi z naslovom Moje življenje je moja revolucija (sicer angleški naslov zapisa v Tribuni iz leta 1972) namiguje na njegovo politično udejstvovanje, predvsem v mladostnih letih, ko je bil eden od idejnih vodij študentskega gibanja. Prvih 330 strani zajema vse pesmi. Spremno besedo z naslovom Poezija žalosti obstajanja je napisal Miklavž Komelj, ki najde v Mladem jutru osupljivo pesnikovo napoved lastne smrti, in čeprav so verzi tematsko raznovrstni (posebej zanimivi so tisti, v katere se prikrade sin), jih povezujejo bolečina, strah, ironija, pa tudi samoizpraševanje, izpraševanje fantazem in avtoritet. Zlobec je bil tudi poslanec v državnem zboru in veleposlanik, toda pomenljivejši od kasnejših publicističnih tekstov so zgodnejši, ki jih je v duhu časa pisal brez dlake na jeziku, v dnevnopolitičnem tonu in predvsem (v Mladininih kolumnah) z uporabo psevdonimov: prva in sila priljubljena je bila »aktivistka« Džuli Šviga, drugi, malo kasneje, pa je bil Fatalist Jakob. Spremno besedo za drugi del je pripisal Zdravko Duša.

Žiga Valetič, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...