Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Motorno kolo, parkirano pod zvezdami

Izbrane pesmi
Mircea Cărtărescu
Motorno kolo, parkirano pod zvezdami
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Vilenica
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-231-887-1
Prevod Aleš Mustar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
270 g
109 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
romunsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Že v osemdesetih letih, ko se je romunska književnost dušila pod zadnjimi pritiski cenzure, je Mircea Cărtărescu radikaliziral romunsko poezijo. Ustvaril je avtentičen, unikaten in neponovljiv pesniški svet. Bralci so spet vzeli v roke poezijo, saj njegovo lahko prebirata tako preprost človek kot tudi petičnež. Je polna življenja, vsakdana, znanega in pozabljenega. Cărtărescu sam poudarja, da se je boril za »preklop na resničnost« v romunski poeziji. Pesnik se ne boji čustvenosti, jeze, frustracij, veselja, razgalja dušo, telo in um do skrajne meje doživljanja jaza tu in zdaj. Cărtărescu postavlja resničnost v okvir avtoreferenčnosti in magičnega realizma in prek groteske in humorja pooseblja novo poetiko, ki prekaša vsako literarno smer. Ta antologija je prerez njegovega celotnega pesniškega ustvarjanja.

Mircea Cărtărescu (1956) je pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec, literarni kritik in novinar. Od leta 1991 predava romunsko književnost na Univerzi v Bukarešti. Objavil je več kot dvajset književnih del, ki so jih prevedli v šestnajst jezikov. Prejel je številne domače in mednarodne
nagrade, nazadnje Vilenico 2011.

Recenzija Bukla

Romunski literarni klasik in lanski nagrajenec Vilenice nam je že poznan po izjemnem romanu Nostalgija in zbirki zgodb Zakaj ljubimo ženske, tokratna izdaja pa predstavlja antologijski prerez njegove pesniške ustvarjalnosti. Avtor ni samo radikaliziral romunske poezije, ampak zanjo tudi ponovno prebudil zanimanje med bralci. Poleg Elegij večji del zbirke obsega sklop Ljubezenskih pesmi, v katerih pesnik do obisti razgalja vsa občutja ljubezni, od neznosnega hrepenenja do neznanske groze pred žensko. Pesmi v prozi z valujočim verzom brišejo mejo med realnim in fantazijskim, pretirano mrakobnost in resnost pa avtor uspešno blaži z grotesko in ironijo.

Kristina Sluga, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...