Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na mojstrovi poti

Potovanje z Lao Zijem
Casimiro de Brito
Na mojstrovi poti
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Center za slovensko književnost
Zbirka Aleph
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6789-31-8
Naslov izvirnika Na Via do Mestre
Leto izdaje izvirnika 2000
Prevod Mateja Rozman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
210 g
90 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
portugalsko leposlovje

Založnik o knjigi

Kar odkriva naslov zbirke Na mojstrovi poti, Casimiro de Brito razloži v uvodnem besedilu, ki je pesniška delta reke z izvirom v kristalnih kapljah mojstra Lao Zija. Je dolgo potovanje, polno porazov in sprememb, tako kot vse umetniško ustvarjanje. V pesmih se izliva čistost besedišča, ki govori o podzemnem hudourniku človeškega bitja v njegovi skrivnostni samoti, o neusmiljenosti narave časa, življenja z odtenki dobitkov in izgub, sanj in obupa, modrega podrejanja naravi, glasu ljubezni, motorju in zakonitostih prehodnega obstoja.

Recenzija Bukla

Pesniška zbirka portugalskega pesnika Casimira de Brita (1938) Na Mojstrovi poti je neposredna korespondenca z 81 verzi Daodedžinga, kitajske knjige modrosti o življenju, smislu in stvarstvu, ki jo je napisal kitajski filozof Laodzi. Gre za (pesniško in življenjsko) pot, ki jo želi pesnik ubesediti skozi obstoječe in neobstoječe stvari, ki se ga dotikajo ali se mu skrivajo kot skrivnost pod krinko praznine: »V vsakem delcu slišim / srce Stvari; ozvezdje; uganko / skupno vsem bitjem.« Ob tem je zanj poezija tista, ki vzpostavlja distanco do lastne intime in se približuje govoru, s katerimi pesnik »za ljudi lovi korenine«, s tem pa ostaja »ribič besed«, ki se skuša kljub človekovi nevednosti najbolj neposredno približati smislu življenja.

Tanja Petrič, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...