Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Naj te ujame

Manja Žugman
Naj te ujame
12,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Primus
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7033-36-6
Leto izdaje izvirnika 2018
Ilustracije Albina Kragelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
15 x 15 cm
110 g
35 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

MANJINI HAIKUJI

Haikuji Manje Žugman (objavila jih je v revijah Locutio, Novi Zvon in Vsesledje) spadajo v zvrst senryujev. Haiku prikazuje veduto iz narave, senryu pa veduto in človeške narave (Boris A. Novak: Oblike srca, str. 106). Pesnica pravi: /Stika z naravo že zdavnaj ne najdem več. Poti nazaj ni./ Se pa toliko bolj osredotoča na dogodke v njej sami, tako da njeni senryuji dobijo izpovedno moč.

Smiljan Trobiš

Recenzija Bukla

»Grebem po zemlji / črno prst grebem v dlaneh / sem tukaj in zdaj.« Tako preprosti, a obenem zmožni ustaviti trenutek so haikuji, ki jih v zbirki Naj te ujame naniza profesorica slovenščine Manja Žugman. Njene pesmi so bile objavljene v večini slovenskih literarnih revij, napisala pa je tudi več zbirk ugank in številne članke za pedagoške revije. Japonci pravijo, da si v življenju naredil več kot dovolj, če si zapisal en sam pravi haiku, ki naj vsebuje vtis iz narave, ta pa odraža človekovo notranje stanje. Avtorica temu sledi le delno, saj se pesmi večkrat izpišejo kot senryuji, ki so bolj vedute mod­rostnega, univerzalnega in presežnega značaja človeške bivanjske izkušnje. »Tiho prišla si / potrkala na vrata / tok tok … tihota.« Barvitost prinesejo knjigi živopisne abstraktne slike Albine Kragelj, knjiga pa je primerna tudi kot darilo.

Žiga Valetič, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...