Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Najboljša leta naših življenj

Izbrane pesmi 1991-2004
Zvonko Karanović
Najboljša leta naših življenj
16,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba LUD Šerpa
Zbirka Klasična Šerpa
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6699-57-0
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Urban Vovk

Tehnične lastnosti
mehka vezava
110 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
srbsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V pesmih Zorana Karanovića le redko naletimo na opise zunanje lepote sveta, zato pa pesnik toliko pogosteje spregovori o njegovih notranjih teminah.

Zvonko Karanović (1959) se je rodil v Nišu in se je kot avtor podpisal pod naslove devetih pesniških zbirk in treh romanov. Za njegovo pisanje je značilen vpliv ameriškega beata, filma in popkulture. V Srbiji ima status kultnega pesnika urbanih generacij. Čeprav je, predvsem po zaslugi svoje romaneskne trilogije, postal del glavnega književnega toka, se ima še vedno za pesnika podzemlja in družbenega roba. V njegovih pesmih le redko naletimo na opise zunanje lepote sveta, zato pa pesnik toliko pogosteje spregovori o njegovih notranjih teminah.V rodnem Nišu je kar 13 let vodil trgovino s ploščami, o čemer je napisal tudi roman Več kot nič (Više on nule), zato zase rad pravi, da je človek, ki mu je Nick Hornby ukradel življenjsko zgodbo. Zdaj živi v Beogradu. Njegove pesmi so prevedene v več kot deset evropskih jezikov, zastopan je v več antologijah, med katerimi je gotovo najpomembnejša New European Poets, ki je leta 2008 izšla v Minnesoti.

Recenzija Bukla

Čeprav je Karanović (1959) eden najpomembnejših sodobnih srbskih pesnikov s statusom »kultnega pes nika urbanih generacij«, je pričujoči izbor njegove poezije, ki zajema obdobje med letoma 1991 in 2004, prvi slovenski knjižni prevod. »Pesnik podzemlja in družbenega roba,« kot si pravi, se v veliki meri napaja pri ameriški beatniški poeziji, filmu in popkulturi. Izbor daje vtis zastrašujoče realističnega portreta generacije, ki je mladost ni upor zamenjala za udobno in sprijaznjeno sedenje na kavču, od koder gleda »dolgometražno srhljivko na pusti zemlji«. »Opisati jo / ali zapreti oči,« za Karanovića ni nobenega dvoma: opisati jo s široko razprtimi očmi. Avtorjevo mojstrsko upesnjevanje izpraznjenosti in brutalnosti vsakdana pride še posebej do izraza v dveh precej dolgih pesmih v prozi, ki premišljeno uokvirjata zbirko – Velika utrujenost in Temna magistrala – in v katerih je na tematski ravni združena vsa avtorjeva poezija.

Kristina Sluga, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...