Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nimam več sadja zate

Vinko Möderndorfer
Nimam več sadja zate
17,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-277-007-5
Leto izdaje izvirnika 2011
Spremna beseda Marko Elsner Grošelj
Urejanje Damijan Šinigoj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
210 g
77 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Iz spremne besede

Po nekaj dneh, ko sem prebiral pesniško zbirko Vinka Möderndorferja Nimam več sadja zate, sem ponoči sanjal gledališko uprizoritev njegovih pesmi. Oder se je v polmraku zdel prazen, potem pa je usmerjen snop beline – stožčasta svetloba – osvetlil posteljo in nato mizo, okno, preprogo na tleh, scenografski elementi so drug za drugim vstopali v prostor, potem pa spet izginjali v temi, in vedno sta se ob tem pojavila tudi igralca, moški in ženska, v različnih postavitvah, v katerih se je odvijal prizor iz pesmi, ki sem jih bral zvečer. V ustavljenih nočnih reminiscencah obupa, samote, nedoseženosti in vseenosti se je pred menoj razvijala zgodba sodobnega človeka, žrtev in rabelj, lovec in plen hkrati, v zamenjanih vlogah, v izmikanjih, napadanju, ljubečem približevanju in spet v neznosnih padcih zgrešenih dotikov, vse se je odvijalo v trdem, neprizanesljivem ritmu. V ozadju je bila postavljena okrogla mizica s sadjem, ki je bilo videti sočno in sveže, in čeprav so roke kar naprej segale po sadežih, se ni nikoli izpraznila. Snop prebadajoče svetlobe je nekje drugje, z drugega zornega kota obsvetil moškega in žensko.

Marko Elsner Grošelj

Recenzija Bukla

Gledališki in filmski režiser, pesnik, pisatelj in dramatik želi bralca v pesniški svet svoje nove zbirke odpeljati »stran od navlake podob« in »stran od metafor«. Programska napoved ne laže – poezija opisuje stvarni svet s stvarnimi besedami, posebno, ko je v igri erotika. Pri Möderndorferju gre ljubezen skozi telo. Lirski subjekt spregovori najprej kot On (»Njegove pesmi«), nato kot Ona (»Njene pesmi«), dokler se njun ljubezenski spev ne združi v skupen glas »Onaon«. On sanja o njeni koži in popolnem ljubezenskem posedovanju, Ona ga vzburja s sladkimi besedami, čeprav njena ljubezen ni bila samo zanj in čeprav sta si bila oba nezvesta. Ljubezen ima pri Möderndorferju »sposobnost, da preživi ledeno dobo«, a kljub temu ni večna. Ko miza na koncu ostane prazna, se iztrošijo tudi čustva in stavek »nimam več sadja zate« se bere kot slovo od ljubezni.

Ana Geršak, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...