Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nočna vožnja v Jeruzalem

Izbrane pesmi 1964–2018
Lev Detela
Nočna vožnja v Jeruzalem
19,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Fran
Leto izdaje 2019
ISBN 978-3-902832-17-7

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 13,5 cm
220 g
96 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirka Nočna vožnja v Jeruzalem ponuja presek skozi avtorjevo večdesetletno pesniško ustvarjanje. Ob izboru nekaterih preoblikovanih pesmi iz dosedanjih pesniških zbirk je predvsem v drugem delu knjige objavljena bogata Detelova pesniška bera iz najnovejšega časa. Skozi številne življenjske premene išče avtor pot iz stisk in nedonošenosti navzgor v duhovni Jeruzalem prenovljenega življenja v novem humanem času.
Lev Detela je nenavaden pojav v slovenski literaturi. Literarna zgodovinarka dr. Janja Žitnik Serafin z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani je zapisala: »Med najpomembnejšimi značilnostmi Detelovega leposlovnega ustvarjanja so pristna in prepričljiva izpovednost, mojstrsko obvladovanje jezika z močno razpoznavnim slogom, večplastna izraznost izvirnih literarnih sredstev ter drzno vnašanje skrajno nekonvencionalnih oblik v slovensko literaturo.

Značilna za njegova dela je tudi njihova tematika, ki dosledno posega bodisi v okvir eksistencialnih ali osnovnih etičnih vprašanj človeka in človeštva. Detelova dela s šokantnimi izraznimi sredstvi in z vsebino, ki pogosto razgalja nekatere »nedotakljive« občečloveške ali slovenske nacionalne tabuje, predstavljajo upor proti vsakršnemu konformizmu tako v literaturi kot v življenju nasploh«.

Lev Detela, rojen leta 1939 v Mariboru, je lirik, prozaist, dramatik in esejist, ki ustvarja v slovenskem in nemškem jeziku. Od leta 1960 živi v Avstriji. Je avtor več kot petdesetih knjižnih izdaj lirike, proze, dramatike in esejistike v slovenščini ali nemščini in v prevodih v tuje jezike. Za pripovedne in pesniške knjige je prejel več literarnih nagrad, med drugim 1969 tržaško slovensko nagrado vstajenje in leta 1987 nagrado celovške Mohorjeve družbe za zgodovinski roman Stiska in sijaj slovenskega kneza. Za ustvarjanje v nemškem jeziku so mu poleg avstrijske državne štipendije za literaturo dvakrat (l. 1976 in l. 1989) podelili dunajsko nagrado Theodorja Körnerja, leta 1978 tudi nagrado dunajskega umetnostnega sklada in 1982 nižjeavstrijsko pospeševalno nagrado za pesništvo. Detela je član avstrijskega centra mednarodnega PEN-a na Dunaju, Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani in Društva slovenskih pisateljev v Avstriji ter od leta 1978 sourednik avstrijske literarne revije LOG.

Recenzija Bukla

Nova Detelova knjiga je razdeljena na sedem ciklov pesmi, od katerih trije (Nevesela obvestila, Italijansko potovanje in Nočna vožnja v Jeruzalem) še niso bili objavljeni v knjižni obliki. Gre skratka za izbrane pesmi, vrhunce, ki so se nabrali vse od 1964 pa do danes in zaokrožijo delo dvojezičnega (nemščina in slovenščina) ter večkrat prevedenega avtorja, ki velja obenem za nekakšnega ambasadorja slovenske literature na Dunaju. Knjiga tako nudi pregled nad ustvarjanjem pesniškega samohodca, ki je od zgodnjih, šaljivih besedil svojo pot nadaljeval v upesnjevanju resnih, bivanjskih vprašanj, v kasnejšem ustvarjanju pa je izdatno začel posvečati tudi religiozni tematiki. V tej maniri se zbirka izteče v zadnjem ciklu, nekakšni molitvi, naslovljeni Nočna vožnja v Jeruzalem, ki se zdi kot v tem trenutku prepotreben poskus (verskega?) dialoga med krščanskim in islamskim svetom, izpisan na dejanskem potovanju v Jeruzalem. A izhodišče potovanja je bilo pri avtorju, sicer popotniku (in emigrantu), prisotno že poprej, zaradi česar je pričujoča knjiga tudi svojevrsten pesniški (a duhovni, ne pa geografski) potopis, opremljen celo z obširnimi opombami pod črto, ki nam približajo kraje, o katerih spregovori lirski subjekt. Detelova poezija je dostopna in ekonomična, pogosto vpeta v štirivrstičnice in večkrat začinjena z (navadno »mehkimi«) rimami, medtem ko je ritem prej notranji kot zunanji. In čeprav gre pogosto za upesnjevanje zelo konkretnega locusa, ostaja zbirka predvsem lirična, ozadje pa praviloma služi pesniški kontemplaciji.

Aljaž Krivec, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...