Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Odpotovanja

Vanda Šega
Odpotovanja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-472-0
Urejanje Tanja Ozvatič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 14 cm
310 g
101 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Odpotovanja so pogumno razgaljeni trenutki, v katerih živimo – v bogastvu in revščini, videni in slišani, a obenem tako samotni in osamljeni. Uvid vrednot je mogoč le v duši in spominu.

Odpotovanja so dvanajsta knjiga uveljavljene pesnice in pripovednice Vande Šega in njena deseta pesniška zbirka. Kot veter žene trave Cerkniškega jezera, nas njene pesmi zdaj rahlo pobožajo, zdaj globoko presunejo, zdaj na krilih pobliskov spomina povzročijo odpotovanja v podoživljanje minulih trenutkov, močnih doživetij, hrepenenj in strahov – med rojstvom in smrtjo.

o avtorici

Vanda Šega se je rodila leta 1959 v Ljubljani, maturirala na pedagoški gimnaziji ter diplomirala na Fakulteti za upravo. Že več kot dvajset let se vsak dan iz domače Notranjske vozi v prestolnico na delo. V vseh vlogah jo zanima človek. Kot posameznik, umeščen v socialni prostor in čas. Prisluhne mu z izredno izostrenim socialnim čutom in mero za pravičnost. Vse se je dotakne, kot bi klicalo njeno navzočnost, njeno sodelovanje, njeno pomoč. Notranjo moč in navdih črpa iz lepot Cerkniškega jezera in sveta ob njem. In temu njenemu svetu – travam, gozdovom, pticam, svetlobam in neštetim obrazom jezera – s pretanjenimi besedami vrača neskončno ljubezen in hvaležnost.

Svojo prvo pesniško zbirko Skrhane sanje je objavila leta 1988 in zanjo prejela nagrado Jožeta Udoviča za pesniški prvenec. Že v njej je nakazala, da jo zanima predvsem posameznik v svojem odnosu do okolja, narave in ljudi, s katerimi je povezan, zanima jo njegovo intimno doživljanje, ki mu zna pozorno prisluhniti, tako da zazna in prelije v verze vse njegove nežne, komaj slišne odtenke. Pretanjeni, globoki in obenem odzivni liriki ostaja zvesta tudi v svojih nadaljnjih pesniških in proznih delih.

Med dvanajstimi leposlovnimi knjigami, ki so bile objavljene doslej, je tudi zbirka kratke proze Vezenje kroga, ki je leta 2008 prejela nagrado Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za najboljšo samozaložniško knjigo. Je prejemnica zlatega taborskega priznanja, ki ga podeljuje Občina Cerknica.

Recenzija Bukla

Odpotovanja so pesmi potovanja srca v nam neznano, od koder se vračamo v spomin, ker »Smrt ni konec ... / Ni tema in tišina ... / Ni nič!« Zbirka tenkočutnih, nežno intimnih pesmi, ubesedi besede, zamolčane v globokem pogledu, domišljene v samoti ednine. Pripoveduje o šepetu dežja ob mraku, o oblakih, ki jezdijo nad jezerom, in o semenih pesmi, ki jih zasejejo valujoči travniki misli. Otožno šepetajo o hrepenenju izgubljene dvojine, o domu, ki je le še hiša, o času, ko se misli oblečejo v jesen. In vendar se hkrati poljubljajo z življenjem, sladke kot ledene grozdne jagode, nežne kot barvni sklad oblikovanja knjige. Pod elegantnim tiskom, v katerem lebdijo pesmi, plešejo sence trsja in visokih jezerskih trav pesničinega ljubljenega cerkniškega jezera. Šepetajo o večnem krogu nesmrtnosti in tihem talismanu ljubezni. Samo ljubezni! Veliko ljubezni!

Maja Črepinšek, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...