Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Opisovanje oblakov

Mahmud Darviš
Opisovanje oblakov
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova lirika
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-3069-7
Izbor in prevod Barbara Skubic
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
180 g
124 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
azijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Palestinski pesnik Mahmud Darviš (1941– 2008) je eden vidnejših predstavnikov sodobne arabske poezije. Čeprav so ga nekateri razglašali za »pesnika Palestine« oziroma »pesnika upora«, Darviševa poezija presega vse te oznake, saj ima njegov glas svetovno razsežnost. Poudarjal in izpostavljal je skupne človeške lastnosti in vrednote in v svojih 24 zbirkah izrazil ne samo osebno in palestinsko, temveč tudi vsečloveško izkustvo. »Na začetku sem verjel, da lahko pesnik s svojo poezijo spremeni svet, toda zdaj na koncu verjamem, da poezija spremeni pravzaprav le pesnika samega.«

Recenzija Bukla

Izbor pesmi in presek skozi celotno obdobje Darviševega ustvarjanja prinaša štiridesetletni poetski cikel, ki ga je ta izjemno priljubljeni palestinski in arabski pesnik večinoma podajal v obliki pesmi v prozi. Darviš (1941– 2008) je moral svoj dom zapustiti že kot deček, pozneje pa se je veliko selil. Tudi zato se njegove sentimentalne, nostalgične in hrepenenjske pesmi morda ves čas dotikajo tem izgnanstva, večnega iskanja pravega doma, ki se stalno izmika, in ljubezni, ki se zaradi tega ne more popolnoma uresničiti, zaradi česar je obsojena na minljivost. Pravzaprav zelo podobno, kot to velja za oblake v pesmi, po kateri je pričujoči izbor dobil naslov, pri katerih se vsak poskus njihovega opisovanja že nekaj trenutkov zatem izkaže za neustrezen, saj so medtem že spremenili svojo obliko. Poet, ki je bil morda domu najbliže pri svojem pesniškem ustvarjanju.

Samo Rugelj, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...