Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pesmi in leta = Poems and years

Tone Pavček
Pesmi in leta = Poems and years

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Miš
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-272-311-8
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Tamara Bosnič, Andrej Rijavec
Spremna beseda Peter Kolšek
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 21,5 cm
990 g
208 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob posebnem jubileju, 90. obletnici rojstva, smo v novi likovni preobleki izdali pesniško zbirko Pesmi in leta Toneta Pavčka.
Izbor pesmi je uredil Pavček sam in sledijo toku njegovega življenja, zbirka pa je prvič izšla ob avtorjevi 80-letnici. Novo podobo ji je ustvarila mlada ilustratorka, ki ima Dolenjsko v krvi, tako kot jo je imel Pavček. Uspelo ji je združiti sodoben likovni pristop s klasično lirično mehkobo, tako značilno za Pavčkove pesmi.

Knjigo Pesmi in leta sestavljajo štirje razdelki. Prvi razdelek pripoveduje o zemlji. Pisec spremne besede Peter Kolšek pravi, da je zemlja pri Pavčku »duhovna substanca, v kateri so zajeti narava, lepota, občutek za dobro in občutek za smrt, tudi določena metafizika vernega pogana, kakor se imenuje sam – a hkrati je njegova zemlja tudi najbolj neposredna fizika: njegova rojstna pokrajina Dolenjska, kjer je bil doma in od koder izvira pesnikov temeljni občutek rodovne in nacionalne določenosti«. Druga dva razdelka govorita o ljubezni, kot je prikazana v zbirki Same pesmi o ljubezni, in minevanju. Po Kolškovih besedah izražajo prvi trije razdelki svetlost Pavčkovega opusa, medtem ko se četrti razdelek, Temna zarja, nanaša na njegove najtemnejše verze, ki so povezani s smrtjo njegovega sina in njega samega

Recenzija Bukla

Poezija Toneta Pavčka doživlja po pesnikovi smrti nov preporod, čigar znanilka je tudi likovno tenkočutna, dvojezična, slovensko-angleška izdaja »njegovih najlepših pesmi«. Silno nežen knjižni izdelek sta ustvarili ilustratorka Marta Bartolj in oblikovalka Polonca Strman, medtem ko je izbor opravil sam pesnik, spremno besedo o Pavčkovem pesniškem vitalizmu pa zapisal Peter Kolšek. Pesmi prihajajo v sklopih Zemlja, Ljubezen, Temna zarja ter Zorenje večnosti, med katerimi predstavlja Temna zarja mrakobnejše odtenke. Pesnik govori tudi o tragični smrti sina (enako pesnika) ter o slovenskem svetu nemira in lepote, medtem ko v preostalih treh sklopih pridejo do izraza tista najbolj značilna Pavčkova čustva, ki se stapljajo nekje med fiziko in metafiziko: čutni odnos do narave, krajine, letnih časov, svetlobe, ljubezni in modrosti. V Zemlji se pesnik vrača na ljubljeno Dolenjsko ter v Istro, na polja in v izbe svojih prednikov pa tudi k solinam. V Ljubezni izpoveduje svoja čustva do dekleta in žene, pa tudi onkraj seže, do ljubezni kot take, medtem ko v Zorenju večnosti hrepeneče zre v vesolje, na bivanje in svet, dokler ga ne izpolni – zrenje sámo. V zares pretanjenem izboru najdemo sledi vere, tiste prave, preproste, a natančne človeške vere v dobrotljivo, naravno in lepo. In seveda je knjiga več kot primerno kulturno darilo tudi za naše prijatelje iz tujine.

Žiga Valetič, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...