Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pesmi in pisma

Giacomo Leopardi
Pesmi in pisma

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Hiša pesmi
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-274-050-4
Prevod Marta Filli
Spremna beseda Marta Filli, Iva Vadnjal Ferianis
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
330 g
222 strani
Tip knjige
pisma
Kategorije
leposlovje > poezija
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Giacomo Leopardi, pesnik bolesti in hrepenenja, noči in samote, ljubezni in smrti, blesteč pojav na obzorju italijanskega slovstva v prvi polovici 19. stoletja.

Samota je bila mati njegovih globokih misli, v samoti je premišljeval o sebi v odnosu do narave, o ljudeh, ki so del vsemirja, in o vsemirju samem. To so bili glavni motivi njegove lirike, ki je v svojem logičnem pomenu pesimizem in v svojem bistvu otožnost. Pesimizem je posledica vprašanj in ugank, s katerimi se je ukvarjal, otožnost pa je dih tiste samote, ki je obdajala pojočega poeta. Pesnik samotar je postavil svoj lastni jaz na sredino svojega dela – v silni želji (v svojih delih) darovati samega sebe; ne nazadnje se je poslužil lastne bolečine, lastnega obupa, da je z mojstrsko roko izoblikoval trajno podobo človeškega trpljenja.

V knjigi je zbrana najbolj znana poezija, ki jo je véliki literat napisal med letoma 1819 in 1836, dopolnjuje pa jo izbor pisem pesnikovemu očetu, Leopardijevim književnim prijateljem in ženskam, ki so zaznamovale njegovo življenje.

Recenzija Bukla

Nekdanjo ravnateljico tolminske knjižnice, publicistko in prevajalko veže na italijanskega romantičnega pesnika Leopardija posebna ljubezen. Leta 2000 je za tržaško založbo Mladika zbrala in uredila knjigo Pesmi in proza, v pričujoči različici pa poleg skromneje zastopane lirike osrednje mesto zavzemajo pisma, tokrat prvič tako obsežno predstavljena v slovenščini. Izbrana besedila ne razkrivajo le pesnikovega odnosa do sorodnikov, prijateljev in ljubljenih, ki so podrobno predstavljeni v spremnem dopisu in slikovnem gradivu, temveč tudi njegovo mnenje o sočasni umetnosti, politiki in seveda literaturi. Knjiga je namenjena tako literarnim sladokuscem kot ljubiteljem liričnega izraza.

Ana Geršak, Bukla 89-90

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...