Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Piš čez sen

Primož Čučnik
Piš čez sen
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7017-40-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Andrej Hočevar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 14,5 cm
260 g
106 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Govorec teh pesmi gradi privid prvoosebnega subjekta na podlagi razpršenosti, skuša subvertirati predsodke glede totalitete in najti svoje novo, razsrediščeno jedro. Ko govori o sebi in se pušča za sabo, govori predvsem o neki osebi, ki se izmika žarišču sodobnosti družbenih omrežij in naseljuje mnoštvo drugih bitij, oseb in časov, ki se vzajemno oplajajo. A ›jaz je naelektreni drugi‹ zato, ker je določen z napako: tudi kadar zdrsi iz svoje kože, ne more skriti želje, da bi mu bila ta koža še vedno prav.

o avtorju

Primož Čučnik (1971), pesnik, občasni esejist in prevajalec, njegova knjiga Dve zimi (1999) je dobila nagrado za najboljši prvenec. Sledile so zbirke: Ritem v rôkah (2002), Oda na manhatanski aveniji (2003, soavtorstvo s Podlogarjem in Karižem), Akordi (2004), Nova okna (2005), Sekira v medu (izbrane pesmi, 2006). Pesniška zbirka Delo in dom (2007) je leta 2008 dobila nagrado Prešernovega sklada, zbirka Kot dar (2010) pa Jenkovo nagrado za leto 2011. Njegova zadnja pesniška zbirka je Mikado (2012). V Novih pristopih je bila objavljena njegova knjiga esejev, kritik in fragmentov Spati na krilu (2008). Iz poljščine in angleščine je prevedel številne avtorje, knjižno pa je (so)prevedel C. Miłosza, Mirona Białoszewskega, Piotra Sommerja, Marcina Świetlickega, Adama Wiedemanna, Eugenyusza Tkaczyszyna Dyckega in Johna Ashberyja, Franka O’Haro, Elizabeth Bishop). Je odgovorni urednik revije Literatura in ustanovitelj ter urednik založbe Šerpa. Sodeloval je na ploščku Košček hrupa in ščepec soli in je član skupine Čučnik Pepelnik Grom. Rojen je, živi in dela v Ljubljani.

Recenzija Bukla

»NE POSKUŠAM deliti / izpovednih misli / družbenim omrežjem svojim 'prijateljem'« so prvi verzi najnovejše Čučnikove pesniške zbirke. Morda jih ne bi veljalo posebej izpostavljati, če ne bi do neke mere uglasili zbirko pred nami (čeprav je mogoče trditi, da v zaključnem »apendiksu« pesnik prav zares razkrije program zbirke ali vsaj njeno genezo). Pesnik v jedru ostaja zvest lastni poetiki, ki si jo drznem označiti za izrazito zavezano »poeziji kot taki«, ki jo zaznamujeta jezikovna sproščenost, a obenem do neke mere kontemplativno, k lirskemu subjektu obrnjeno pesniško popotovanje. A tokrat se zdi, da pesnik, morda nekoliko bolj kot poprej, ne skriva referenčnega polja sodobnega življenja, najsi gre za vprašanja družbenih omrežij, ekologije, ekonomsko-političnega sistema in seveda nekega stanja zavesti, ki slednjim pritiče. In prav slednje, ne glede na vse, ostaja nekakšna podstat poezije pred nami, zaradi česar je slednjo vendarle nemogoče brati kot direkten, izrazito političen komentar, čeravno to v njej tudi nenehno tli.

Aljaž Krivec, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...