Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Plamen iz morja

Izbrane pesmi
Ivo Svetina
Plamen iz morja
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kondor
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5190-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Igor Divjak
Izbor in spremna beseda Igor Divjak

Tehnične lastnosti
trda vezava
19 x 13 cm
320 g
314 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izbor pesmi iz več kot dvajsetih zbirk mojstra erotične, senzualne in duhovne poezije

Ivo Svetina (1948) je že s prvo zbirko Plovi na jagodi pupa magnolija do zlatih vladnih palač (1971) ubral drugačno pot od tedaj prevladujoče reistične smeri. Njegovo zgodnjo poezijo je zaznamoval preplet zvočnosti in estetiziranosti jezika s temami, ki so bile poudarjeno seksualne in do takrat pri nas tabuizirane. Z zbirko Joni (1976) se je usmeril v ustvarjalnost, ki se opaja z Bližnjim in Daljnim vzhodom. Pritegnili sta ga tako čutno-nazorna večplastnost arabske in perzijske pesniške tradicije kot modrost in razsvetljenje budistične filozofske misli. Kot eden izmed osrednjih avtorjev slovenskega postmodernizma v svoja besedila vnaša in preinterpretira vzorce apokrifnih besedil zgodnjekrščanskih mistikov in starih perzijskih rokopisov, polno je tudi predelanih ali preprosto izmišljenih sentenc in izrekov. Iz pesnikovega osrednjega ustvarjalnega obdobja so izpostavljene pesmi iz del Bulbul (1982) in Knjiga očetove smrti: videnja, izreki (1989), iz zadnjega obdobja pa zbirki Lesbos (2005) in Sfingin hlev (2010), v katerih nagovarja žensko kot skrivnosten in izmuzljiv simbol svoje govorice in eksistence.

Recenzija Bukla

Pesnik, esejist in prevajalec ter nekdanji predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina letos praznuje sedemdeset let in ob tej priložnosti je izšel izbor njegovih pesmi (skupaj s celovito Svetinovo bibliografijo), ki jih je izbral, uredil in obsežno sprem­no besedo napisal Igor Divjak. Divjak se je odločil v izbor dodati pesmi iz vseh Svetinovih pesniških zbirk razen prve, ki je nastala v soavtorstvu še v srednješolskem času, zato Svetina teh pesmi nima za svoje odraslo ustvarjanje. Iz ključnih pesniških zbirk tako bralec dobi po šest pesmi, iz drugih pa nekaj manj, Divjak je pri tem pazil, da je ob njihovem branju jasno razviden Svetinov ustvarjalni log ter njegova jezikovna tipanja ter eksperimentiranja. Divjak v svoji spremni besedi Iva Svetino in njegovo ustvarjanje postavlja v širši družbeni kontekst, naslanja se na 50-letnico revolucionarnega leta 1968, ko se je brbotanje preneslo tudi v umetnost in poezijo ter dalo vsebinske nastavke tudi za pesništvo Iva Svetine, ki ga preveva tako erotični vitalizem kot pot duhovnega iskanja, ob tem pa seveda ves čas tudi spraševanje o vlogi poezije, iz česar izhaja tudi Svetinovo Predavanje o pesništvu, dodano na koncu izbora njegovih pesmi. Zgledno urejena knjiga, ki prinaša reprezentativen vpogled v pesništvo pomembnega sodobnega slovenskega literata.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...