Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prvinska govorica

Aleš Jelenko
Prvinska govorica
19,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Kulturni center Maribor
Zbirka Frontier
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7030-07-5
Spremna beseda Borut Gombač
Urejanje Dušan Hedl

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12 cm
190 g
151 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

"Naslov pesniške zbirke Aleša Jelenka Prvinska govorica asociativno priklicuje vračanje oziroma iskanje prvotnega v besedah bodisi na relaciji simbola in dejanskosti bodisi na ravni posameznih glasov pa tudi sklopov glasov ali črk in zlogov, ki besedo kot simbol sestavljajo. Jelenko besede kdaj razstavi in v stilu vizualne poezije likovno razporedi po prostoru. Pri tem pa ni v ospredju poezija kot igra svobodnih asociacij in nezavezanosti v smislu neoavantgardističnih vizij, ampak rebusno mreženje forme in pomena, iskanje skritih paralelnosti in ustvarjanje novih dimenzij besednih prostorov ali medprostorov s pomočjo bralca samega. Pesnik se pač zaveda, da branje že nekaj desetletji ni več »zgolj« analogna oziroma modernistično antianalogna manira, ampak hkratnost večdimenzionalnega pogleda." (Borut Gombač)

Recenzija Bukla

Gre za prvo samostojno pesniško zbirko po Kontejnerju (soavtorstvo s Heleno Zemljič) in strokovni knjigi Spopad z moralo izpod peresa avtorja, ki je bil za svojo poezijo že večkrat nagrajen. Prvinska govorica skuša (že z naslovom) prelamljati z nekaterimi ustaljenimi razumevanji poezije danes. Zanjo je značilno nenavadno prehajanje med izrazito razsrediščenostjo (pesmi je često mogoče brati na več načinov že na formalni ravni) in močno izraženo neposrednostjo, ki meji na zatrjevanje. Čeprav lahko slednje literaturo povsem zamaje, pa Jelenko najde pozicijo izrekanja (lirskega) subjekta, ki mu (nekaznovano) omogoča prav to. Hkrati gre za poezijo, ki se nenehno poigrava z aktualnimi temami, a kljub temu ne izpade aktualistično, saj uspe v njih najti točko, ki seže prek zamejenega časovnega obdobja.

Aljaž Krivec, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...