Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Seganje

Denis Škofič
Seganje
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-276-7
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
250 g
93 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pesniška zbirka Seganje je konceptualna zbirka, ki gradi na širokem pomenskem obsegu besede seganje, predvsem na njenem manj znanem pomenu, in sicer gre za ribolovno tehniko, pri kateri ribič med plavanjem ali potapljanjem tipa za ribami in jih lovi zgolj s svojimi golimi rokami, brez kakršnih koli drugih pripomočkov. Glavnina simbolike in metaforike tako izhaja iz sveta ribištva ter rib in mitov, ki so povezani z njim: mit o ribi Faroniki, Jezusu, mit o Ozirisu itd. Podobno kot ribič med seganjem tudi Škofič tipa za svežimi, novimi načini pesniškega izražanja in skrajnimi možnostmi jezika, kar se odraža v močni eksperimentalni naravnanosti zbirke. Denis Škofič (1985) je pesnik, pisatelj in literarni kritik. V letu 2013 je pri Študentski založbi izdal svoj pesniški prvenec Sprehajalec ptic, ki je bil izredno toplo sprejet tako med kritiki kot bralci, nominiran pa je bil za Jenkovo nagrado in kritiško sito. Živi in ustvarja v Dolnji Bistrici v Prekmurju.

Recenzija Bukla

Denis Škofič (1985), pesnik, pisatelj in literarni kritik, se po pesniškem prvencu Sprehajalec ptic (2013), nominiranem tako za Jenkovo nagrado, kot kritiško sito v svoji novi, konceptualno zastav ljeni zbirki posveča predvsem ribam in ribolovu. Tudi naslov zbirke Seganje nakazuje še drugi, manj znani pomen besede, in sicer gre za ribolovno tehniko, pri kateri ribič lovi ribe z golimi rokami. Čeprav se avtor v zbirki poigrava z različnimi možnostmi pesniškega izraza in jezika, od pesmi v prozi, ki so pogosto na meji kratkih kratkih zgodb ali spominskih zapisov (o dedu in babici) s primesmi fantastike, do vizualne poezije (npr. pesem v podobi križanke), je pesniško najmočnejši in najizvirnejši ravno v ribiških pesmih, ki jih odlikujeta tudi izvirna metaforika in raba ribiškega besedišča, izpostavim pa naj tudi pesmi, v katerih parafrazira antične mite, božanstva, kot npr. v pesmi Lar: »/.../ odmislil si množico / medtem ko stopaš / klecaš / množico ki te obmetava s hišnimi ključi / drhal ki te ključa s ključi /.../«. Vsekakor pesnik, na katerega velja biti pozoren.

Kristina Sluga, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...