Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Šivje
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni

Povej naprej

Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7018-78-3
Spremna beseda Aljoša Harlamov
Urejanje Tonja Jelen

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14,5 cm
170 g
58 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

O knjigi

Šivje Kristine Kočan predstavlja gobelin bogatih odtenkov, ki s spretnim nitenjem izvezuje samosvojo ritmizacijo, tvorjenje novih izrazov in lomljenje verzov, v katerih je kot poseben nosilec težišča posamezna beseda.
Avtorica dokazuje močno subtilnost in pesniško zrelost. Ljubezenska in bivanjska tematika sta izraziti ter učinkoviti še posebej v najbolj hladnih in bolečih trenutkih, a tudi v teh lahko zasveti nekaj povsem drugega. Tako postane nizanje podob, verz za verzom, kot iskanje specifičnih globin tako v eksperimentiranju z besedami kot tudi razblinjanju žarečih metafor.

Recenzija Bukla

Pesnica in prevajalka Kristina Kočan (1981) v svoji novi pesniški zbirki v ospredje postavlja ženski lirski subjekt, ki v odnose z drugimi vstopa skozi tišino, temo, telesnost ali na ozadju podob iz narave. Zbirka je »sešita« iz (avto)biografskih drobcev (npr. pesmi o New Yorku), dialogov, ki jih avtorica vzpostavlja s pesniškimi kolegi (Brvar, Šalamun, Taufer, Zupan, medtem ko je celotna zbirka posvečena Milanu Vincetiču), glasbeniki (Erik Satie), slikarko Agnes Martin in ne nazadnje z ljubimci in prijatelji. Posebej zanimiv učinek pesnica doseže z »neustaljenim lomljenjem« verzov, kot npr. »/.../ naju mehke snežinke / zapeljejo se / izklopiva s tišino / so tvoje občudovanje / najini vzdihljaji /.../« (pesem Izklop), ki bralca napeljuje na večkratno branje in hkrati odpira niz različnih interpretacij.

Kristina Sluga, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...