Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Soloples za neveste

izbrane balade
Marija Dolinar
Soloples za neveste

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Sanje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-274-384-0
Leto izdaje izvirnika 2015
Ilustracije Samira Kentrić
Spremna beseda Ana Bajželj Bevelacqua
Izbor in urejanje Janez Ramoveš

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22,5 x 16 cm
290 g
118 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija

Založnik o knjigi

Soloples za neveste je zbirka balad Marije Dolinar, ki jih je izbral in uredil z Jenkovo nagrado ovenčani pesnik Janez Ramoveš.

Balade so navdušile tudi Uršulo Ramoveš in Fante z Jazbecove grape, ki so nekaj pesmi že uglasbili in jih premierno predstavili na Festivalu Sanje v Medani 2015.

O Mariji Dolinar ne vemo skoraj nič. Biografski podatki o njej so v veliki meri nezanesljivi in fragmentirani. Razen obsežnega pesniškega opusa je edina ohranjena zapuščina avtorice devet pisem, pet fotografij, šolski zvezek, igralni karti, recept za piškote, napotek možu o dnevni negi telesa ter zapiska na papirnatih vrečkah.

Recenzija Bukla

O Mariji Dolinar ni veliko znanega, poleg pesmi je njena edina zapuščina nekaj pisem, fotografij in zapiskov, ki so prav tako objavljeni v knjigi. Balade je izbral in uredil pesnik Janez Ramoveš, njegova žena, pevka Uršula Ramoveš, pa jih je skupaj s Fanti z Jazbecove grape nekaj že uglasbila. K temu prav kličejo, še posebej prvi cikel, naslovljen Polke, kjer so zbrane balade, prirejene tako za uglasbitev kot ples (povštertanc ali potrkana polka). Če se prvi cikel nagiba k ljudskim vražam, tudi nadnaravnemu, potem drugem, Hribovske balade, postane še bolj mračen, vendar vpet v brezizhodnost težkega hribovskega življenja, pogosto zaznamovanega s pijančevanjem in nasiljem: »Vstala je, lopar je vzela, / kruh zdevala je v peč, / zraven je še sinka dela, / sinka malega ni več.« V zadnjem ciklu pa v ospredje stopijo čustva, predvsem neuresničena ljubezen. Pesnica, ki jo lahko postavimo ob bok Svetlani Makarovič.

Kristina Sluga, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...