Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Soloples za neveste

izbrane balade
Marija Dolinar
Soloples za neveste
12,00 € 12,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,36 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni

Povej naprej

Založba Sanje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-274-384-0
Leto izdaje izvirnika 2015
Ilustracije Samira Kentrić
Spremna beseda Ana Bajželj Bevelacqua
Izbor in urejanje Janez Ramoveš

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22,5 x 16 cm
290 g
118 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija

Založnik o knjigi

Soloples za neveste je zbirka balad Marije Dolinar, ki jih je izbral in uredil z Jenkovo nagrado ovenčani pesnik Janez Ramoveš.

Balade so navdušile tudi Uršulo Ramoveš in Fante z Jazbecove grape, ki so nekaj pesmi že uglasbili in jih premierno predstavili na Festivalu Sanje v Medani 2015.

O Mariji Dolinar ne vemo skoraj nič. Biografski podatki o njej so v veliki meri nezanesljivi in fragmentirani. Razen obsežnega pesniškega opusa je edina ohranjena zapuščina avtorice devet pisem, pet fotografij, šolski zvezek, igralni karti, recept za piškote, napotek možu o dnevni negi telesa ter zapiska na papirnatih vrečkah.

Recenzija Bukla

O Mariji Dolinar ni veliko znanega, poleg pesmi je njena edina zapuščina nekaj pisem, fotografij in zapiskov, ki so prav tako objavljeni v knjigi. Balade je izbral in uredil pesnik Janez Ramoveš, njegova žena, pevka Uršula Ramoveš, pa jih je skupaj s Fanti z Jazbecove grape nekaj že uglasbila. K temu prav kličejo, še posebej prvi cikel, naslovljen Polke, kjer so zbrane balade, prirejene tako za uglasbitev kot ples (povštertanc ali potrkana polka). Če se prvi cikel nagiba k ljudskim vražam, tudi nadnaravnemu, potem drugem, Hribovske balade, postane še bolj mračen, vendar vpet v brezizhodnost težkega hribovskega življenja, pogosto zaznamovanega s pijančevanjem in nasiljem: »Vstala je, lopar je vzela, / kruh zdevala je v peč, / zraven je še sinka dela, / sinka malega ni več.« V zadnjem ciklu pa v ospredje stopijo čustva, predvsem neuresničena ljubezen. Pesnica, ki jo lahko postavimo ob bok Svetlani Makarovič.

Kristina Sluga, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...