Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Speči metulji

Zbrane pesmi
Ada Škerl
Speči metulji
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5432-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Tanja Petrič, Ivo Svetina
Urejanje Tanja Petrič

Tehnične lastnosti
trda vezava
18,5 x 12,5 cm
350 g
353 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leta 1949 je pri Mladinski knjigi izšel prvenec 25-letne pesnice Ade Škerl. Senca v srcu bi z vso pravico morala obveljati za eno od prelomnih zbirk, saj je namesto o zapovedani veri v svetlo prihodnost in gradnji novega sveta spregovorila o intimnih ljubezenskih občutkih in bolečini ob izgubi ljubljenega človeka. Knjiga je bila kmalu razprodana, a nadarjena pesnica je bila povečini deležna zelo odklonilnih, celo sovražnih kritik. Povsem drugače kot danes znamenite Pesmi štirih, ki so izšle štiri leta pozneje in obveljale za začetek intimistične lirike na Slovenskem. Pesnica je avtorsko praktično obmolknila, umaknila se je iz javnosti in do konca življenja objavila zgolj še eno zbirko (Obledeli pasteli, 1965).

Recenzija Bukla

Zgledno urejena in z izčrpnima sprem­nima besedama Tanje Petrič in Iva Svetine opremljena knjiga zbranih pesmi Ade Škerl (1924–2009), ki ji je kontroverzni pesniški prvenec »žalostnih ljubezenskih pesmi« Senca v srcu izšel leta 1949 in povzročil razkol v tedanji literarni kritiki (o čemer piše tudi v enem svojih avtopoetskih esejev), poleg še druge in tretje knjige pesmi Obledeli pasteli (1965) in Temna tišina (1992) prinaša še sto čutečih pesmi, torej »spečih metuljev« iz njene literarne zapuščine, ki je bila bodisi neobjavljena ali pa do sedaj na voljo samo v kakih revijalnih izdajah. Sedemdeset let kasneje njena pesniška zapuščina samo pridobiva vrednost, njena Senca v srcu pa velja za prvo pravo zbirko intimistične poezije po drugi svetovni vojni.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...