Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Tatar

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6952-90-3
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Andrej Hočevar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
170 g
107 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Iz jezikovnih pokrajin, ki so toliko obrobne, kolikor se zavedajo svoje središčnosti, in toliko tuje, kolikor je njihova staroselskost obenem tudi znana in sodobna, prihaja Tatar, prvenec Jerneja Županiča, ena najbolj samosvojih in nepričakovanih pesniških zbirk zadnjih nekaj let.

Naj priklicuje modernistično refleksijo zavesti, v ekspresionističnega duha odete blatne ceste nekega predmestja ali oddaljene zgodbe o poglavarjih, grofih in slonih, Županičeva ostra in antimetforična govorica s svojo dialektiko razdira klišeje glede poezije in njenega subjekta, hkrati pa vzpostavlja nedomačno polje neke domačne drugačnosti. Slon, ki je najboljša podoba slona. Subjekt, ki nima lastnosti poezije, in je zato tudi ne piše. Tatarov tihi topot.
Recenzija Bukla

Kako raznolika je poezija mladih pesnikov, daje vedeti Županičev (1982) prvenec, tako tematsko kot estetsko »klasičen«, vendar ravno zato tudi izrazito samosvoj. Gre za poezijo, ki ne črpa toliko iz izkušnje zunanje sedanjosti kot iz lastne preteklosti. Županič v nekaterih pesmih parafrazira tako popkulturne reference (Rambo), v čemer je zaslediti pesniško tradicijo Uroša Zupana, kotantične mite (Penelopa 1 in 2), v drugih ustvarja izrazito ekspresionistično vzdušje (Premog, Delavec), po mojem mnenju pa je pesniško najmočnejši v upesnjevanju že skoraj pravljične preteklosti, kot jo izpričujejo zgodbe plemstva (Dača) ali neustrašnih Tatarov, barbarov, mongolskih kanov.

Kristina Sluga, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...