Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tilak

Tone Dodlek
Tilak
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni

Povej naprej

Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6949-81-1
Spremna beseda Borut Gombač

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 14,5 cm
180 g
46 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Nova knjiga pesnika Toneta Dodleka z zvočnim in skrivnostnim naslovom Tilak vsebuje širok razpon spreminjajočih se razpoloženj: od nekoliko melanhoničnih in temačnejših do svetlih in igrivejših. Prehodi med besedami in verzi so velikokrat nepričakovani, a zmeraj pretočni. K temu na svoj načim pripomore tudi raba ločil, zlasti vejic, kjer bi pričakovali piko – in pike, kjer bi pričakovali klicaj ali vprašaj.

Tilak je bela zbirka, ki je dovolj zračna, da lahko diha s polnimi pljuči. Dodlek se v njej ne sprašuje več o »luknji v vodi«, saj je njegova poezija tudi sama porozna in neulovljiva. Je prehod skozi lastno površino. Zato ni pred presnikom ničesar več, kar bi »ga lahko branilo pred samimm sabo«.

Recenzija Bukla

Pesnik Tone Dodlek nas tokrat nagovarja z zbirko pesmi z nenavadnim naslovom – Tilak (v pesmi z istoimenskim naslovom: »kdo je ta lirski jaz, / ki me ima za napol izgubljeno dušo / in mi v samoti hodi v zelje«). Tudi pesmi so nepredvidljive, samosvoje – pesnik želi zapisati z besedami tisto, česar besede nikoli ne morejo ubesediti. Pisanje pesmi se v zbirki pojavlja kot protest proti samoti, zoper svet, ki pa pesnika, paradoksalno kakopak, ne more nahraniti z besedo (»Kdo si ti, / tvoji odgovori / prihajajo s ploskom ene dlani.«). Pesnik sicer napisanega vrabca lahko spremeni v napisanega kanarčka, a še vedno ostaja ob reki z enim bregom (v pesmi Izbira) – po (bolj ali manj) lastni izbiri – je pač »pesnik vsakdanjega življenja« (pesem Vprašanje). Bralka pesnikove poezije mu odgovarjam z odmevom njegovih besed: bližina stkana iz dežnih kapelj neizrekljivega je ubesedena v pesnikovi poeziji.

Sabina Burkeljca; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...