Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tirso

Miriam Drev
Tirso
23,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Književno društvo Hiša poezije
Zbirka Poetikonove lire
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7016-17-8
Leto izdaje izvirnika 2017
Spremna beseda Zoran Pevec
Urejanje Ivan Dobnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 14,5 cm
200 g
95 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Poezija je potovanje, če potovanje odpira prostor imaginacije, spominov, kozmoloških, mitskih in vseh možnih ter neverjetnih bivanjskih svetov. Takšne, različne in mnogotere pred nami razpira nova pesniška zbirka Tirso, pesnice Miriam Drev. Tirso lahko pomeni reko, luko, jadrnico, ladjo … Je podoba za potovanje, psevdonim pisca, simbol blaginje, plodnosti in hedonizma. Lahko je Dionizova palica ali pa predstavlja primarno zanesenost. Na neki način vse to, a tudi drugo, najdemo v tem konkretnem, pesniškem Tirsu."Pesniški jaz Miriam Drev ljubi premike in postanke v življenju, zaznava težo poti in se z različnimi dogodki srečuje tudi naključno. Dojema se kot samozavesten subjekt in kdaj napove izgubljanje samega sebe v svetu avtomatizirane informacijske družbe. Toda dokončno se nikoli ne izgubi, ne preneha biti, zares eksistirati, pa naj bo še tako hudo ali na videz brezizhodno. Ne briše realnosti, temveč trdno stoji v njej, se »sinhrono« premika skozi življenje, goji v sebi bachelardovske spomine, je v toku spreminjanja, a skladno s sebstvom in jazom, sama s seboj in kdaj tudi z drugim," v spremni besedi zapiše Zoran Pevec.

Recenzija Bukla

Miriam Drev je prevajalka z obsežnim knjižnim opusom, obenem pa tudi literarna ustvarjalka, ki je do sedaj napisala dva romana, izšle pa so ji že štiri pesniške zbirke. Tokrat pred nami razgrne specifično bivanjske, tudi intimistično lirične pesmi, kot je naslovna (po imenu italijanske reke) pa tudi širšo zastavljeno, mestoma družbeno angažirano in natančno opazujočo poezijo. V tisti z naslovom Tako med seboj vzporeja starca in majhnega otroka, saj je treba tako prvemu kot drugemu prinesti žlico k ustom, oba ležita in spita v legi zarodka in na enak način potrebujeta plenico. Eksistenca človeka se torej prezrcali od rojstva do smrti. Pesem Species pa je denimo zastavljena bistveno širše, razmišljajoče in razis kujoče: »Še desetletje posodobljenih komunikacij in bomo samotarji. Sedem milijard zapredkov v neoprenu. Ličinke neke nove divjine. Podobni varanom iz Starega sveta: v beg ob prvem pisku. Kdor je vgrajen brez zadržka, bo mogoče vzdržal. Nekdo, ki ga vidim skoz okno, se upira z nakazanimi karate udarci.« Zoran Pevec v spremni besedi piše, da pes niški jaz Miriam Drev ljubi premike in postanke v življenju, obenem pa zaznavo tudi težo poti. Omenjeni pesmi to tezo več kot potrjujeta: po eni strani gre za samozavesten in občutljivi jaz, ki pa se zaveda last nega izgubljanja v avtomatizirani družbi.

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...