Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

To so mi naredile besede

Jack Spicer
To so mi naredile besede

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba LUD Šerpa
Zbirka Klasična Šerpa
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6699-68-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika My vocabulary did this to me
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Tone Škrjanec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
160 g
136 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Jack Spicer (1925-1965) je ustvaril bogato in svojevrstno pesniško delo, ki sega od vizionarskega lirizma preko satiričnih in skoraj nadrealističnih verzov do preroške poezije političnega in socialnega protesta. Že od svojih prvih resnih objav je bil cenjen pesnik, vendar predvsem v ozkih krogih poznavalcev in literarnih znancev in prijateljev. Širše priznanje in prepoznavnost so mu prinesle šele posthumno izdane knjige in predvsem obe obsežni izdaji zbranih del. 

V času njegovega življenja je bilo v nizkih nakladah pri majhnih založbah izdanih sedem njegovih knjig pesmi, posthumno pa jih je bilo natisnjenih še osem (Book of Magazine Vers, 1966, A Book of Music, 1969, A Red Wheelbarrow, 1971, Fifteen False Propositions Against God, 1974, Admonitions, 1974, One Night Stand and other Poems, 1980, Golem, 1999, Map Poems, 2005), knjigo njegovih predavanj o poeziji in poetiki The House That Jack Built: The Collected Lectures of Jack Spicer, 1998, kot tudi dve knjigi njegovih zbranih del – leta 1975 je Robin Blaser uredil knjigo The Collected Books of Jack Spicer, v letu 2008 pa so izšle zbrane pesmi v knjigi My Vocabulary Did This to Me, ki je v letu 2009 prejela prestižno nagrado American Book Award. 

Recenzija Bukla

Prva slovenska knjižna izdaja ameriškega pesnika (in pisatelja), pripad­nika t. i. sanfranciške renesanse in sopotnika beat generacije, je prevod nagrajene ameriške izdaje avtorjevih izbranih pesmi (iz leta 2008), ki zajema poezijo tako iz knjig, ki so izšle za časa avtorjevega živ­ljenja, kakor tudi iz posthumno izdanih zbirk. Zbirka, katere nas­lov je povzet po avtorjevih poslednjih besedah, je zanimiv uvod v Spicerjevo poezijo in razkrije, da je šlo za avtorja, ki je bil vselej na poti do novih pesniških odkritij. Tako se srečamo z izrazito pripovednimi začetki, fiktivnim (pesniškim) dialogom z Lorco, upesnjevanjem »legende« o Billyju The Kidu, dialogom z glasbo in naposled z obratom v nekoliko bolj kontemplativne (pa tudi vizionarske) vode. Tako se zdi, da knjiga še najbolje služi kot spodbuda, da bi posegli po izvirnih zbirkah pesnika, ki kompilacije ne prenese tako zlahka.

Aljaž Krivec, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...