Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Udor

Uroš Prah
Udor
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6983-39-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
180 g
89 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija

Povej naprej

Založnik o knjigi

“zeva in ječi Batagajka
ali v njej zeva in ječi?
kar bi lahko bila tudi le praska na skorji
kar je bil majhen golosek za nekoliko ceste
je pričelo drseti …” - iz knjige

Uroš Prah je avtor treh pesniških zbirk: Čezse polzeči (Aleph 2012), Tišima (Aleph 2015, nominaciji za Veronikino in Jenkovo nagrado) in Udor (ŠKUC Lambda). Na Dunajskem knjižnem sejmu 2018 je za v nemščini napisano investigativno pesnitev Nostra Silva prejel nagrado Exil. 2019 je bil rezident MZK v New Yorku ter Romunskega narodnega muzeja za književnost in Tradukija v Bukarešti. Prevodi njegovih zbirk, pesmi in esejev so doslej izšli v 14. državah; 2020 bo v Argentini izšel španski prevod Tišime. Bil je soustanovitelj in večletni glavni urednik revije IDIOT ter programski direktor festivala Literodrom. Trenutno domuje na Dunaju.

Recenzija Bukla

Tretja pesniška zbirka Uroša Praha po Čezse polzeči (2012) in Tišimi (2016) je logično nadaljevanje njegovega opusa. Gre za popolnoma lastno pesniško besedo, ki se ne pusti ujeti v okvire oziroma jih zavestno zavrača, pa naj gre za tematsko ali slogovno plat. Pesmi brez naslovov se polne mešanja registrov (npr. visokega in pogovornega jezika), preskakovanja pojmov, besednih skovank (npr. grozgozd, krepkosten) in upesnjevanja, ki vleče neko novo linijo mimo verznega preskoka ali obrnjenega besednega reda. Ponovno je jasno, da je v samo bit Prahovega pesniškega jezika vpisana telesnost, pa naj gre za živalsko ali človeško, pogosta je tudi homoerotika. Naslovno udiranje pomeni erozijo besed in pomenov, a ne samo tega – gre tudi za udor smisla sveta, ki je iztiril, ki išče nove oprijemalne točke.

Veronika Šoster, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...