Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Un filo di seta

Antologija sodobne italijanske poezije
Un filo di seta
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Društvo slovenskih pisateljev
Zbirka Antologije Vilenice
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6995-55-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Veronika Simoniti, ... [et al.]
Spremna beseda Franco Buffoni
Izbor in urejanje Franco Buffoni

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
240 g
150 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ciril Zlobec je bil ambasador italijanske literature – predvsem poezije – pri nas pa tudi slovenske v Italiji. V delu Vse daljave niso daleč (2011) osvetljuje svoje dolgoletno prevajanje in navezovanje ter negovanje stikov z italijanskimi kolegi pesniki, prevajalci in kritiki. Leta 1968 je pri Državni založbi Slovenije izšla antologija Sodobna italijanska lirika; to sistematično urejeno zbirko je Ciril Zlobec pripravil skupaj z italijanskim kritikom, pesnikom in pisateljem Giacintom Spagnolettijem. V njej je izbor poezije 40 pesnikov, v sklepnem delu tudi poseben razdelek za pesnike italijanske manjšine v Jugoslaviji. Temu je sledila vrzel: pojavljali so se le sporadični, razpršeni prevodi, pesniške zbirke posameznih avtorjev, revijalne, radijske, spletne objave. Zakaj, kako to? Zaradi razpršene individualnosti slovenskih pesniških glasov, zaradi odsotnosti osebnosti, eminence, kot je bil Ciril Zlobec? Tudi v Italiji je zevala praznina, slovenska produkcija je bila skoraj popolnoma zamolčana. Ideološki, politični vzroki? Tudi. Razblinjati so se začeli šele po slovenski osamosvojitvi. Antologija Svilena nit prinaša širok pregled reprezentativne italijanske poezije, je prvo nadaljevanje Zlobec-Spagnolettijeve antologije, most do novejših avtorjev, rojenih med letoma 1940 in 1970, ter spodbuda urednikom, prevajalcem in bralcem. Izbor pesnikov in pesmi je delo uglednega italijanskega pesnika, poznavalca Franca Buffonija, med drugim tudi urednika edicije Italijanski zvezki sodobne poezije. Buffonijeva metodologija pri pripravi vileniške antologije poezije naših zahodnih sosedov ni delala kompromisov glede kakovosti. Claudio Magris, prejemnik nagrade Vilenica leta 2009, je poudarjal, da je prevedena knjiga knjiga avtorja in prevajalca; pričujočo antologijo so prevedli ugledni, izkušeni poustvarjalci, med katerimi so štirje tudi sami pesniki, vsi pa radovedni spremljevalci italijanskih pesniških glasov.

Recenzija Bukla

Pričujoči izbor sodobne italijanske poezije zajema avtorice in avtorje, rojene med letoma 1935 in 1970, ter skuša zapolniti vrzel, ki je nastala ob (vsaj v zadnjem času) nepričakovano skromni pesniški medkulturni izmenjavi med državama. Izbor je opremljen z uvodno besedo Veronike Simoniti, ki razkrije naravo tega posredništva, ter Buffonijeve predstavitve šestih tendenc v sodobni italijanski liriki. Izbor skuša napraviti presek teh tendenc (z izjemo narečne poezije, ki je nehvaležna za prevajanje) ter obenem predstaviti nekaj pomembnih imen (zgolj s kakšno izjemo še povsem neprevedenih). Morda nekoliko preseneti, da je poezija v knjigi neprimerno bolj enotna, kot bi morda pričakovali, in nas morda ne bi presenetila niti v obliki nekoliko bolj heterogene samostojne pesniške zbirke. Sledimo lahko predvsem nihanju med upesnjevanjem bolj in manj vsakodnevnih tematik ter bolj in manj (ne)dostopnim jezikom (denimo vpliv hermetizma), medtem ko je med pesmimi manj formalnih razlik. Knjiga zahteva pozorno sledenje besedi, šele tak pristop nam razkrije določeno vsebinsko raznolikost besedil, za katera pa se zdi, da v svoji srži ostajajo zavezana predvsem liriki.

Aljaž Krivec, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...