Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ustje jezika

Hadžem Hajdarević
Ustje jezika
21,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-242-111-3
Prevod Boris A. Novak, Josip Osti
Spremna beseda Josip Osti

Tehnične lastnosti
mehka vezava
114 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
bosansko leposlovje

Založnik o knjigi

Izbor iz bogatega opusa osrednje osebnosti sodobne bosanske poezije Hadžema Hajdarevića je polno pričevanj o polpretekli zgodovini, tradicijah, ki se skozi stoletja pletejo na Balkanu, in neusahljive vere v pesniško besedo. Poseben bosanski melos se prepleta s pogledi kronista iztirjenega časa in virtuozno kristalizira v najrazličnejših, tudi oblikovno najzahtevnejših pesniških oblikah. S Hajdarevićem dosega bosanska sonetistika enega od svojih vrhov, ki sta ga, enako virtuozno, prevajalca in pesnika Josip Osti in Boris A. Novak prenesla v gibčen slovenski verz.

Recenzija Bukla

Hajdarevićeve pesmi spadajo v tisto veliko shrambo leposlovja, ki so ji Nemci po vojni rekli »gegen das Vergessen« (proti pozabi). To so tragične pesmi o deželi, ki je izgubila tla, o izbrisani prihodnosti in o prehitro postarani mladosti. Rdeča nit je »založena zgodovina« nekega kraja in časa, podobna sužnji, ki »globoko v džungli stoletij lušči čebulo / in ji prsti dišijo po rojstnem kraju, / za katerim ne sme niti jokati …«. Toda pesnik z dodelanim pesniškim jezikom, nadčasno metafiziko in ranljivo človeškostjo presega moralizirajoč popis vojnih grozot. 

Tanja Petrič

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...