Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

V suhem doku

Veronika Dintinjana
V suhem doku

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6952-91-0
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Andrej Hočevar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
190 g
115 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Fini spoj – med pazljivim ravnanjem z jezikom in tistim, kar naj bi pesmi v končni fazi bile sposobne ponuditi, večplastno vsebino, ki je nekakšen skupek asociacij, ki se spajajo v vedno znova izmuzljiv pomen – je v pesmih zbirke V suhem doku postal še močnejši in trdnejši kot v prvencu.
Geografija je ostala ista (Sredozemlje), a se je hkrati tudi širila proti severu in čez ocean. Še najbolj bistveno pa je to, da se je poglabljala in se spremenila v notranji zemljevid. Voda je postala najpomembnejši element. Plovba osnovni način premikanja.
Iskanje identitete, vrnitev na začetek, zgodbe o prednikih, vpetost med rojstvo in smrt, dopisovanje z drugimi umetnostmi (predvsem vizualnimi) pa centralne teme. Filtriranje sedanjosti skozi mit, osebne situacije, videne v ogledalu mita, večno vračanje istega, a v novi preobleki, sveže in z novim in drugačnim pristopom, kjer se tradicija lepo spoji z individualnim talentom.

Recenzija Bukla

Veronika Dintinjana ima ta »privilegij«, da pesnjenje ni njen osnovni poklic, kar pomeni, da je ena redkih med literati, ki se ji ni treba spuščati v boj za nabiranje »kulturnih točk« in ohranjanje statusa. Njena dela se lahko medijo v predalu kot ta zbirka, ki med bralce prihaja skoraj osem let po izjemno odmevnem in nagrajenem prvencu. Tudi tokrat se avtorica ni izneverila. Pesmi, v središču katerih so voda v vseh mogočih pojavnih oblikah, plovba in zasidranost v pristanu prek različnih kulturnih referenc, naj bodo to antični miti o Odiseju ali Medeji, Kolumbova odkritja, prva ženska v vesolju Valentina Tereškova, v besede preslikane umetnine Turnerja in Rembrandta (pesem Saskia je eden najlepših pesniških poklonov ženski), raziskujejo odnos do družine ter lastne identitete. To pa počnejo izjemno pretanjeno, s postavljanjem besed kot zidakov, ki so tam točno zato, ker morajo biti.

Kristina Sluga, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...