Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Verzi

MIGJENI
Verzi
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba KUD Lema
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-93069-1-8
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Matej Krajnc
Urejanje Lenka Krajnc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
12 x 18 cm
100 g
52 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
albansko leposlovje

Založnik o knjigi

Miloš Gjergj Nikolla ali MIGJENI (1911-1938) velja za začetnika albanske sodobne poezije. Letos mineva natanko sto let od njegovega rojstva. Napisal je okrog 24 kratkih proznih del, dolgih od ene do pet strani, ki jih je objavljal v revijah med leti 1935-38. Z literarnega vidika sicer niso obveljala za presežke, je pa zato tem večji pečat pustil v poeziji. Svojo edino pesniško zbirko, Vargjet e lira (Prosti verz), je napisal v obdobju 1933-35. Prva izdaja je vsebovala vsega 35 pesmi, izšla pa je pri založbi Gutemberg v Tirani leta 1936. Oblasti so jo takoj prepovedale. Druga izdaja je izšla šele posthumno, leta 1944, uredila pa sta jo Kostaç Cipo (1892-1952), znanstvenik, ki je med drugim sodeloval tudi pri nastanku srbohrvaško-albanskega slovarja v Tirani l. 1947, in pesnikova sestra Olga. Ta izdaja je bila uspešnejša. Sicer v njej ni bilo pesmi Parathanja e parathanjeve (Predgovor predgovorov) in Blasfemi (Bogokletje), saj se je založnik bal jeze cerkvenih oblasti, je pa zato vsebovala osem pesmi, ki so nastale po objavi prve izdaje zbirke.

 


Recenzija Bukla

Kratka antologija začetnika albanske sodobne poezije je na neki način poklon stoti obletnici pesnikovega rojstva. Migjeni (1911–1938) – naziv je okrajšava avtorjevega polnega imena Miloš Gjergj Nikolla – je ustvarjal v času albanske gospodarske krize in v ta namen na novo opredelil smisel poezije. Ta ne more več biti dekorativna, temveč angažirana, uporniška, kritična. Naloga umetnika je, da opozori na nemogoče razmere v družbi, da išče »uporniško iskro, ki je ušla z ognjišča«, saj »svoboda, v kateri zavest vegetira, / ni svoboda«. Pesnik je tematsko in idejno blizu Kosovelu, Kajuhu in Podbevšku. Udarna poezija, kot nalašč za nemirne čase.

Ana Geršak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...