Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vodoravnice in navpičnice

Jožef Pavlič
Vodoravnice in navpičnice

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Družina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-04-0452-1
Spremna beseda Maks Ipavec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12 cm
110 g
72 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

O knjigi

Pesniška zbirka Vodoravnice in navpičnice razodeva avtorjevo neuničljivo hrepenenje po Bogu, ljubezen do človeka in silno spoštovanje narave, ki je odsev večne Lepote, Boga samega.
Avtor nas v prvem delu z naslovom Vodoravnice popelje k temeljnim silnicam svojega življenja: v domače kraje, k zemlji, vodi, travnikom, komendskim in cerkljanskim gozdovom, k stvarstvu, ki ga ima zelo rad in ga dojema kot jasen odsev večne Lepote.
V Navpičnicah, drugem delu zbirke, se pesnik usmeri k presežnemu, k Luči, za katero želi hoditi in drugim pomagati, da bi jo našli. Naše romanje po zemlji vidi kot nenehen krik po Bogu. Bogu, ki je kdaj blizu, spet drugič oddaljen, skrit in nenavadno tih. Vendar ga nikoli ne smemo nehati iskati in klicati.

Recenzija Bukla

V svoji tretji pesniški zbirki Vodoravnice in navpičnice Jožef Pavlič v pesniški govorici zaobjema boga, človeka in naravo. Pesnik, ki želi biti eno z vsem, išče lepoto stvarstva/narave, išče povezanost, mir in resnico v tuzemskem bivanju – dnevi se neizbežno odštevajo in pesnik se tega zaveda. »Stiskalnica časa vse spreša. / Na koncu ne ostane ničesar, kar bi bilo odveč. / Narava vse da, nekaj pa hoče nazaj. / Na koncu tudi človeka. / Naužij se, ti pravi. / Použijem te, / ko bo ura odbila tvoj krogotek.« »Življenje teče, teče, se izteče. / Koliko me je vmes?« Še smo tu, v tem času in prostoru.

Sabina Burkeljca, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...