Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vrnitev v mesto belih oslov

Izbrane pesmi v prozi
James Tate
Vrnitev v mesto belih oslov
16,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba LUD Šerpa
Zbirka Klasična Šerpa
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6699-58-7
Naslov izvirnika Return to the city of white donkeys
Leto izdaje izvirnika 2004
Izbor Primož Čučnik
Prevod Ana Pepelnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
141 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Na Tatovo pisanje je odločilno vplival surrealizem. Nevsakdanje, absurdne, odbite, smešno-resne pesmi v prozi, ki jih je Tate pisal zadnjih petnajst, dvajset let, so postale njegov prepoznavni credo, ki mu je v Ameriki prinesel precejšnjo priljubljenost.

Tatu je uspelo povezati humor in tragičnost, to, kar imamo za težko združljivo in običajno vidimo ločeno.Humor naj bi nas zabaval, tragičnost pa naj bi bila tista, ki nas zadeva globlje, zato ima v naših očeh tudi višjo umetniško vrednost. Tate se je tega zavedal.V nekem intervjuju je C. Simicu povedal: »Rad imam svoje smešne pesmi, ampak še raje ti zlomim srce. In če lahko znotraj ene pesmi naredim oboje hkrati, je to nekaj najboljšega. Če si se na začetku smejal in te proti koncu pripravim do solz, je to nekaj najboljšega. To je največja nagrada zate, pa tudi zame. V končni fazi bi bil rad samo resen, ampak ne morem mimo tistega dela, ki je komičen. Avtomatično se mi dogaja. In če lahko oboje združim, bom to tudi naredil

O AVTORJU: James Tate (1943-2015) se je rodil in odraščal v Kansas Cityju. Že njegov prvenec Izgubljeni pilot (Lost Pilot, 1966), za katerega je prejel nagrado za mlade pesnike (Yale Young Poets Prize, 1967), se je uvrstil v širši kanon sodobne ameriške poezije. Z leti je Tate postal eden najodličnejših glasov svoje generacije. Za Izbrane pesmi (Selected poems, 1991) je leta 1992 prejel Pulitzerjevo nagrado za poezijo in nagrado Williama Carlosa Williamsa. Za knjigo Častna druščina lokostrelcev (Worshipful Company of Fletchers, 1994) je nato prejel še nacionalno nagrado (National Book Award). Izdal je tudi nekaj knjig kratke proze. Vrsto let je predaval na Oddelku za kreativno pisanje na Massachusetski univerzi v Amherstu.
Prvi izbor iz njegovega dela v slovenskem jeziku (pesmi je prevedel Tomaž Šalamun in prozo Jure Potokar) je bil objavljen v knjigi Izgubljeni pilot leta 2005. Zadnjih petnajst let življenja je Tate pisal v glavnem pesmi v prozi in jih objavil v knjigah Spomini jastreba (Memoir of the Hawk, 2002; s to knjigo se zaključi tudi prvi slovenski izbor), Vrnitev v mesto belih oslov (Return to the City of White Donkeys, 2004), Duhovi vojakov (The Ghost Soldiers, 2008) in Kupola skritega paviljona (Dome of the Hidden Pavillion, 2015). Izbor v tej knjigi se nadaljuje tam, kjer se je končala prva slovenska knjiga, in vsebuje pesmi v prozi iz Tatovih zadnjih treh zbirk.

Recenzija Bukla

Zbirka je izbor pesmi v prozi iz zad njih treh Tatovih pesniških zbirk: Vrnitev v mesto belih oslov, Vojaki duhovi in Kupola skritega paviljona, nastalih v letih od 2004 do 2015. Tate (1943– 2015), ki velja za enega kanonskih sodobnih ameriških pesnikov, se v teh nadrealističnih, absurdnih, tragikomičnih, humornih in sarkastičnih pesmih (zlahka bi jih zamenjali s kratkimi kratkimi zgodbami) loteva običajnega vsakdana pa tudi aktualnih družbenih tem, kot je npr. ameriško vpletanje v mednarodne vojne. Ravno s prej omenjenimi slogovnimi značilnostmi (ki spominjajo tako na Gogolja kot Buzzatija, čeprav niso tako izvirne) pa šele izostri ali razkrije pravo podobo resničnosti.

Kristina Sluga, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...