Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vse-stvar-je

Bina Štampe Žmavc
Vse-stvar-je

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Pivec
Zbirka Branje. Poezija
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7026-06-1
Leto izdaje izvirnika 2017
Fotografije Andrej Žmavc
Spremna beseda Miljana Cunta
Urejanje Milena Pivec

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,4 x 12,2 cm
160 g
79 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Med platnicami pesniške zbirke Bine Štampe Žmavc nas pričaka čudež stvarjenja. Pesničin v sebi povsem utišani um postoji na predmetih v bližnji okolici ali v daljah spomina, da bi jih uzrl v njihovi takšnosti. Zbranost v osrčju taoistične naravnanosti do sveta kot celostnega motrenja bivanja, ki je priklicana na samem začetku knjige, odbere ravno tiste poteze opazovanega predmeta, ki najbolj temeljno določajo našo intuitivno predstavo o njem. Vsestvarje se tako razgrne pred nas kot album pesniških definicij, ki čarobno spontano izraščajo iz predmetne stvarnosti kot njihova vseskozi slutljiva, a doslej še neizrečena ost.

Predmeti se prebudijo iz svoje odrevenele namenskosti ter v aktu domišljije zasijejo kot (ponovno) u-stvar-jeni, podarjeni, še drugače prisotni.

Pesnica se z eleganco, preciznostjo in iskrivostjo svečenice jezika dotika stvari, da nekdaj odčarani svet ponovno obudi v življenje.

Naravnost pesniških definicij te knjige se tako kmalu izkaže kot zgolj predprostor pesniške hiše Vsestvarja. Globlje ko vstopamo, bolj prepustne so meje med predmeti samimi pa tudi med predmeti in ljudmi. Identitete se plastijo, krušijo, občasno celo sesedajo vase. V svoji najgloblji težnji po preseganju samih sebe kot da izzivajo usodo. Znotraj pretesnih koordinat danega se prebujajo sanje, razpirajo se krila domišljije in lomijo ledene površine neizbežnosti.

(iz spremne besede Miljane Cunta)

Recenzija Bukla

Pesnica v svojem prepoznavnem slogu pred nami razgrne zgodbe različnih predmetov, ki jih poznamo iz vsakodnevnega življenja. Konkretno: pesmi o skodelici, o uri, o čevljih, o puški, o klobuku ... Tako pred nas priklicuje najrazličnejše idejne usmeritve in literarne prakse. Gre morda za zenovski pogled na svet? Sledenje reističnemu pisanju? Razloček med navedenimi in zbirko Vse-stvar-je je bržkone v tem, da prve izrazito težijo po podeljevanju samostojnega življenja predmetom, medtem ko v pričujoči zbirki le-ti bivajo v svetu, ki je na neki način zataknjen med človeškim in tistim, ki je lasten predmetom. Lična likovna podoba (fotografije obravnavanih predmetov) potrjuje tovrstno intepretacijo, saj ponuja estetiziran pogled, ki nenehno drsi med našim dodeljevanjem smisla in lastno osebnostjo predmetov.

Aljaž Krivec, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...