Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vseeno, nekaj se spreminja

Vseeno, nekaj se spreminja
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Apokalipsa
Zbirka Apokalipsa
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6894-01-2
Leto izdaje izvirnika 2012
Izbor in prevod Jurij Hudolin
Urejanje Primož Repar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
140 g
100 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
črnogorsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ljubomir Djurković se je rodil v Cetinju leta 1952. Je eden najvidnejših črnogorskih pesnikov in dramatikov zadnjih trideste let. Napisal je pet dram (Peto dejanje, Pisec družinske zgodovine, Petronij ali Metuzalem uživata večno poletje, Tobelija, Odpad ali preoblačenej), ki so bile uprizorjene na radiu, televiziji in po različnih evropskih gledališčih, tudi v Sloveniji. Bil je umetniški vodja kraljevega gledališča v Cetinju. V devetdesetih je živel na Nizozemskem, kjer se je preživljal s prevajanjem.
Objavil je pesniške zbirke Polifemov jok (1982), Opravki in dnevi (1988) ter izbor, Vseeno, nekaj se spreminja (2008). Za njegovo književno delo je značilno reinterpretiranje grške in rimske mitologije, predvsem pa je dragoceno avtorjevo ukvarjanje z endemičnimi črnogorskimi mitološkimi razsežnostmi (npr. Tobelija).
Pričujoči izbor je sledil knjigi Vseeno, nekaj se spreminja.

Recenzija Bukla

Prvi slovenski pesniški prevod enega najvidnejših sodobnih črnogorskih pesnikov in dramatikov postreže z izborom avtorjeve poezije, ki je v izvirniku izšel leta 2008. V nekaterih pesmih Djurković priklicuje Edinstveno besedo ali izraža bojazen pred večnim pesniškim molkom: »O ničemer več nimam kaj povedati / V sanje prepisujem besede iz / Knjige že izgovorjenega otroštva«, v drugih pa se uspe iz misticizma izviti in ponorčevati: »Naloga: / Opevati ogrizek jabolka / Metoda: / Zanašati se na domače balkanske moči.« Pesmi, ki se povsem razkrijejo šele ob večkratnem branju.

Kristina Sluga, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...