Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vsem naj bom neznan

Srečko Kosovel
Vsem naj bom neznan

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Goga
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-277-272-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2020
Izbor in urejanje Miklavž Komelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 13 cm
283 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Srečko Kosovel (1904–1926) je o sebi pisal kot o zvezdnem utrinku, ki ga bodo šli ljudje iskat in ga ne bodo našli – ob tem pa se bodo zavedeli, da so sami utrinki velike kozmične volje. Njegov literarni opus, nastal v nekaj letih neverjetno intenzivnega pisanja, je bil objavljan postopoma – v različnih časih je šele nova senzibilnost v njem odkrila nove tekste.

Ta knjiga prinaša izbor iz dveh obsežnih knjig, v katerih so bili leta 2019 sistematično zbrani Kosovelovi zapisi iz zapuščine, ki so ostali neobjavljeni. Izbor je razdeljen na poezijo, prozo, dramatiko, fragmente, ki predstavljajo Kosovela kot misleca, ter dva osnutka pisem. Dodana pa sta še dva prvič objavljena zapisa, hranjena v družinski hiši Kosovelovih v Tomaju.

Recenzija Bukla

Pred dvema letoma je založba Goga izdala integralno verzijo Kosovelovih zapisov iz zapuščine, ki jih je uredil Miklavž Komelj in se pnejo na impozantnih 2000 straneh, zdaj pa so se odločili pripraviti bralcu prijaznejšo verzijo. Izbor prinaša pet sklopov tekstov, prva je poezija, ki je tudi najbolj poznana, sledijo pesmi v prozi, črtice in drugi zapisi oziroma osnutki, pa presenetljivi kratki dramski teksti, ki bodo za oboževalce Kosovela pravo odkritje. Nadalje najdemo še misli, članke in esejistične fragmente ter dve neodposlani pismi. Izbor je tako še vedno raznovrsten in navdušujoč, a veliko bolj zračen od integralne verzije. V dodatku pa naš čaka še en novoodkriti biser – dva neobjavljena zapisa, ki sta bila odkrita po pregledu Kosovelove družinske hiše v Tomaju.

Veronika Šoster, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...