Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Z besedami in prsti

Dare Kaurič
Z besedami in prsti
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Bogataj
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6035-67-5
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Damijan Bogataj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 12 cm
400 g
187 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Z besedami in prsti, znanega glasbenika in večstranskega ustvarjalca Dareta Kauriča, prinaša spoj poezije in v fotografije ujetih spominov. Nekdaj prvi punkovec in kasneje eden ustanovnih članov skupine Kingston, se v knjigi predstavlja kot pronicljiv pesniški ustvarjalec, ki pod pogosto površnim plaščem skriva doslej še neznan svet ustvarjalnosti. Zamisel, da bi knjigo sestavili po kronologiji nastajanja pesmi, se ni uresničila. Urednik in recenzentka sta pristala na avtorjevo željo po prepletanju. Tako si v navidez nelogičnem sosledju sledijo besedila KuZl, Kingstonov, Bojlerja ali pa pesmi iz še nikoli slišane ali objavljene avtorjeve beležke. In prav ta preplet daje novo obliko in ponuja novo priložnost za spoznavanje ustvarjalca, ki smo ga doslej najpogosteje spremljali kot kitarista ali solo pevca v najrazličnejših žanrih.

Dare Kaurič se je že v osemdesetih letih pojavil kot ustvarjalec v Mladih potih in Mladini, kot član Literarnega odseka Idrija pri ZKO Idrija pa se je z Bambolo pojavil v Mentorju in z nekaj teksti še v Idrijskih razgledih. Zdaj so tudi te prej raztresene revijalne objave dobile urejeno mesto v knjigi.
»Leta 2018 se torej Dare Kaurič končno pridružuje slovenskemu parnasu z zbirko ironično-satiričnih, na nekaj redkih mestih ljubeznivo sarkastičnih ali samo ljubeznivo ljubezenskih, pretežno pa trpko kritičnih in absurdno prevratniških pesmi, ki bralca s svojimi prefinjeno prikritimi poantami včasih potrepljajo po rami, drugič potrkajo po čelu in najpogosteje neusmiljeno usekajo v srce in možgane ter sesujejo do temeljev,« je zapisala recenzentka Milanka Trušnovec.Knjiga v prvem delu prinaša 66 pesmi, v drugem pa še 43 fotografij iz vseh obdobij avtorjevega javnega delovanja in zasebnega življenja. Dragoceni fotografski posnetki pomembno dopolnjujejo celotno podobo ustvarjalca, saj ga postavljajo v konkreten čas in kraj. Od simpatičnega otročička z mamo Anico in očetom Pajom do jeznega mladeniča pri KuZlah in preko prijateljev iz Continentala do še vedno aktivnih Kingstonov. Vse to je Dare Kaurič. V novi knjigi »Z besedami in prsti« tudi kot pretanjen ustvarjalec pesmi.

Nekaj spremnih misli je knjigi na pot napisal tudi uveljavljeni literarni ustvarjalec Tomaž Kosmač Kosmo iz Godoviča. Ugotavlja, da so Kauričevi teksti »začenši od prvih objav v literarnih revijah veliko več od refrenov«. Knjiga po mnenju Tomaža Kosmača ponazarja avtorjevo raznolikost. Od upornega punka do nežnih uspavank. »Liričen, ponekod trpek, včasih norčav, toda vedno pronicljiv. Njegova poezija se zdi preprosta, ampak je vse prej kot to. Z leti ne izgublja na svežini, niti na aktualnosti. Najtežje je biti preprosto pomenljiv. In Dare to je,« je knjigi na pot zapisal Tomaž Kosmač Kosmo.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...