Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Z uganko v slovenski svet

Uganke za male in velike radovedneže
Alenka Konc Ambrožič
Z uganko v slovenski svet
23,50 € 23,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,71 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-423-2
Leto izdaje izvirnika 2019
Ilustracije Natalia Berezina
Urejanje Polona Mlakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 20 cm
470 g
110 strani
Tip knjige
pesmice, uganke in pregovori
Kategorije
leposlovje > poezija
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > pesmice, uganke in pregovori
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Po Sloveniji se tokrat odpravimo malo drugače. Poznavanje številnih znamenitosti naše prelepe dežele osvežimo in razširimo skozi svet ugank, pospremljenih z izvirnimi umetniškimi ilustracijami. Primerno za majhne in velike radovedneže.

V knjigi nas avtorica na sprehod po slovenskih pokrajinah popelje na poseben način, brez kakršnih koli geografskih omejitev, kaj šele osebnih preferenc. Najprej se seveda pomudi v glavnem mestu, nato skoči na Štajersko, v Pomurje in na Notranjsko ter zatem še na Gorenjsko, Primorsko, v Belo Krajino z Notranjsko in končno tudi ob morje. Poučen in izzivov poln ugankarski izlet zaključi spet bliže glavnemu mestu, na Vrhniki. Knjiga radovednemu bralcu ponudi, da ponovno ali celo prvič obišče številna slovenska mesta, znamenite zgradbe in mostove. Se spotoma ustavi tudi ob rečnih obrežjih in medtem občuduje slikovito naravo z avtohtonimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Tokrat na izviren in svež način – saj reševanje ugank in poglabljanje vanje resnično »osveži« tudi naše misli.

Poetičnim, v verze skovanim ugankam, so seveda priložene tudi rešitve. Tokrat bralcu niso v potuho, saj jih spremljajo avtoričina pojasnila iz strokovnih virov, dodatno pa nanje namigujejo tudi umetniške ilustracije ilustratorke ruskega rodu.

Knjiga je izvrstno darilo za vedoželjne Slovence kot tudi za vse turiste, ki se navdušujejo nad našo prelepo deželo.

O avtoricah

Alenka Konc Ambrožič, rojena leta 1949 v Hrastniku, je po končanem študiju na Filozofski fakulteti v Ljubljani na ljubljanskih srednjih šolah poučevala slovenščino, saj jo je delo z dijaki veselilo že od nekdaj. Kot njihova mentorica je na šoli več let vodila priprave na tekmovanje v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje ter o tem objavljala prispevke v reviji Slovenščina v šoli. Napisala je tudi zanimiv priročnik Rdeča kapica v eseju na maturi, ki na sproščen in zabaven način dijake popelje »čez pasti in čeri« pisanja eseja. V zadnjih letih sestavlja uganke za otroke, ki jih občasno pošilja v otroške revije. Zbirka Z uganko v slovenski svet je njen prvenec.

Natalia Berezina je ruska ilustratorka in grafična oblikovalka, študentka Akademije za vizualne umetnosti AVA. Zaključila je Moskovsko fakulteto za dizajn in vrsto let opravljala poklic razvojne menedžerke. Leta 2014 se je odločila za korenito spremembo in se povsem posvetila razvijanju svojega skritega talenta – risanja.

Recenzija Bukla

Čudovito ilustrirana zbirka sto in treh ugank popelje mlade in starejše bralce po Sloveniji in preizkuša njihovo poznavanje krajev, gora, rek, značilnosti in ljudi. Pri reševanju ugank na desni pomagajo ilustracije na levi strani knjige. Če je uganka pretrd oreh, si lahko radovedne in bistre glave pomagajo z odgovorom in pojasnilom na koncu knjige. Zbirka avtorskih ugank, kot je še ni bilo! Z njo spoznamo lepote in posebnosti Slovenije na povsem nov način. Delo je nadvse primerno branje in (tudi protokolarno) darilo raziskovalcem in ugankarjem vseh generacij.

Pa še uganka za pokušino:
»Z okenca pada zelena brada,
čopasti fantički, rdeči kraljički,
v njej čepijo, z nje visijo, cvetijo, dišijo,
gorenjsko hišo krasijo.«

Sonja Juvan, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...