Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zamahi med belo, rdeče

(Pesnitev za dnevno rabo)
Bojan Sedmak
Zamahi med belo, rdeče

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Pivec
Zbirka Branje. Poezija
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6897-78-5
Leto izdaje izvirnika 2014
Spremna beseda Vinko Möderndorfer
Urejanje Nino Flisar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 12,5 cm
240 g
152 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Bojan Sedmak (1958, Maribor), profesor slovenskega jezika in književnosti, je vsestranski ustvarjalec, leta 2012 je izdal pesniško zbirko Tisto, leto kasneje kolumne in dnevnike pod naslovom Zdaj za prej pozneje, leta 2014 pa še glasbeno CD-ploščo Mešani na žarkih. Zamahi med belo, rdeče so njegova druga zbirka, ki prinaša eno samo razvejano pesnitev, pisal jo je med mnogimi nočitvami zunaj rodnega mesta v letu, ko je bilo to formalno središče evropske kulture. Verze pesnitve, povezane s časom in prostori sedmih držav, je mogoče prebirati po vsakdanjih potrebah vsakič malo drugače …

To je pesnitev, ki nima para. Morda so Whitmanove ode nekaj podobnega, nekaj tako vzhičenega, pa vendar so vseeno tako zelo neprimerljive z Bojanovo pesnitvijo za dnevno rabo. Morda je veliki Ginsberg v svojih Tuljenjih (Howl) tako silovit, pa vendar ne tako zaokrožen, ne tako lep, kot je lahko lepa in skladna glasbena skladba, sonata, simfonija med belo, rdečo. Bojan je namreč tudi kos glasbenika, ves je stkan iz ritmov, ves je agogičen, harmoničen, dinamičen. In glasbena struktura je v tej slovenski pesnitvi tista notranja hrbtenica, ki povezuje podobe, katerim se moramo prepustiti, kot se prepustimo poslušanju glasbe.

(iz spremne besede Vinka Möderndorferja)

Recenzija Bukla

Ne pesniška zbirka, ampak pesnitev za dnevno rabo, kot jo podnaslavlja avtor, sicer profesor slovenščine, pesnik in glasbenik, je več kot 100 strani dolga kača, strogo zgrajena iz dveh kitic, ki ju sestavlja sedem verzov. Pesnitev, ki v silovitem eruptivnem zamahu na papir izlije vse: težave sodobnega sveta, tudi tiste iz domačih logov, lastna občutja, spomine, vtise iz evropskih in čezoceanskih mest, literarne asociacije, vse skupaj pa je pregneteno s sočnim in igrivim jezikom, humorjem, sarkazmom. Čeprav je primerjava z Whitmanom in Ginsbergom pisca spremne besede Möderndorferja morda izrečena s prevelikim zanosom, je Sedmak ustvaril svojevrstno hvalnico življenju. Za okus: »sem nihče pocestni pomorec bloom / blodim hitim zgubljen skozi mesto / moja moly oranžna na zmečkani rjuhi«.

Kristina Sluga, Bukla 104

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...