Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zapisano na vodi

Tadeusz Różewicz
Zapisano na vodi
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova lirika
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-01-0834-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Jana Unuk
Spremna beseda Jana Unuk
Urejanje Jana Unuk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
228 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

pišem na vodo pišem na pesek

iz prgišča rešenih besed

iz nekaj stavkov preprostih

kot proza tesarjev

iz nekaj golih verzov

gradim barko

da bi kaj rešil

iz potopa

ki nas zateka

sredi belega dne

ali nas sredi noči

spira s površja zemlje

 

Tadeusz Różewicz

Tadeusz Różewicz (1921) je eden izmed najpomembnejših sodobnih poljskih pesnikov. Leta 1947 je izdal zbirko Nemir, s katero je vstopil v poljsko poezijo nov, prepoznaven pesniški glas. Izoblikovala ga je travmatična vojna izkušnja, ki ga spremlja vse do danes. Tudi sicer njegova poezija, ki se osredinja na človekovo osamljeno eksistenco in boj z ničem, premore veliko etične občutljivosti za vse pojavne oblike človeške okrutnosti. Ena izmed njegovih značilnih tem je preprost, anonimen človek, ki pa ni idealiziran, ampak je »siv človek z malo kamnitno neizprosno domišljijo«.

 V sedmih desetletjih pisanja pesmi je Tadeusz Różewicz prešel več ustvarjalnih faz. V začetku se je navezoval na krakovsko avantgardo z glavnim predstavnikom Julianom Przybośem, nanj je vplival tudi modernist Józef Czechowicz, vendar je razvil svoj značilni slog, s katerim je sprožil pravo revolucijo in val posnemanja tako v poljski poeziji kot tudi v dramatiki. Razvil je poseben verzni sistem (t. i. verz – stavek) in jezik poezije približal jeziku zgoščene proze. Różewiczev verz je lapidaren, brez slehernega okrasja, skoraj skop, pogosto na meji molka. Pesnik je bil odprt tudi za evropske pesniške in filozofske vplive, od Eliota in Pounda pa do Celana in nemških pesnikov in filozofov, predvsem Nietzscheja in Heideggerja.

 Kot neutruden iskalec novih oblik in izraza je v svoja poznejša dela uvajal številne postmodernistične postopke, od kolaža in citatnosti do intertekstualnosti in metaliterarnosti. V svoje pesmi in pesnitve vpleta številne citate, pogosto v tujih jezikih, zlasti v nemščini. Postmodernizmu ga približujejo načeta vera v smisel pisanja poezije, razkroj subjekta v njegovih pesmih, uporaba tehnike kolaža, posebna oblika »smetnjaka«, knjige, v katero se sestavljajo raznovrstna besedila različnih literarnih zvrsti, izvora in avtorstva, ter postopek »recyclinga «, tj. svojevrstne predelave že objavljenih pesniških del.

 V zadnjem času iz svojih pesniških zapisov, v katere je od nekdaj vpletal avtobiografske detajle, sestavlja svojevrstno »pesniško avtobiografijo «, ki individualnemu in epizodnemu podeljuje kontinuirano, skoraj enciklopedično vrednost in pomen. Njegove pesmi in drame so prevajane v številne tuje jezike, je dobitnik številnih poljskih in evropskih pesniških nagrad. Pesnik že dolga leta živi in ustvarja v Vroclavu.

Recenzija Bukla

Różewicz je večkrat nagrajeni pesnik, ki spada med najpomembnejše sodobne poljske ustvarjalce. Prvi pesniški zbirki, ki je izšla leta 1947, je v sedmih desetletjih dodal še več kot 20 zbirk. Predstavljene so v knjigi Zapisano na vodi, v kateri bralec kronološko sledi njegovem ustvarjanju, v katerem so opazni različni vplivi – od avantgarde prek postmodernizma do samosvojega in prepoznavnega pesnikovega izraza. Zanj je značilno ukvarjanje s človekovo osamljenostjo in boj z ničem, njegovi vtisi o svetu pa so podani na umirjen način, čeprav zajemajo tudi največje grozote zgodovine.

Tina Škrajnar

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...