Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zid kot avtoportret

Vladimír Holan
Zid kot avtoportret
27,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova lirika
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4559-2
Naslov izvirnika Sebrané spisy. Mušle, lastury a škeble.
Izbor in prevod Nives Vidrih
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 14 cm
230 g
211 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
češko leposlovje

O knjigi

Verzi Vladimírja Holana (1905– 1980), ki velja za enega najpomembnejših čeških pesnikov dvajsetega stoletja, zagrizeno in dramatično odkrivajo skrite prostore resničnosti in na novo osvetljujejo že znane razsežnosti. Je avtor intelektualno zahtevne refleksivne in meditativne poezije, eksistencialistične, filozofske lirike, pesnik svojevrstne metaforike in imaginacije, jezikovnih neologizmov in sintaktičnih premetov. Pričujoča knjiga je izbor iz njegovega izredno obsežnega opusa, v njem je zajeta tudi slovita pesnitev Noč s Hamletom.

Recenzija Bukla

Pesmi za pričujočo zbirko je iz obsež nega Holanovega (1905– 1980) opusa izbrala in prevedla Nives Vid rih. Čeprav je Holanova v največji meri transcendentna filozofska lirika izrazito hermetična in intelektualno zahtevna (polna je pomenskih preobratov, paradoksov, neologizmov, ima bogat metaforični jezik, z navezovanjem na zgodovinske dogodke, mite, resnične ali literarne osebnosti pa zahteva razgledanega bralca), je bil pesnik že v času življenja precej priljubljen in spoštovan, literarni kritiki pa so ga postavljali ob bok Mallarméju. Njegovo literarno pot je leta 1950 prekinila komunistična partija (Holan je bil sicer njen član), ki mu je zaradi družbenokritičnih stališč onemogočila kakršno koli javno udejstvovanje za več kot desetletje. O tem piše tudi v pes mi Zid: »/.../ Govoril sem 15 let / tja v zid / in steno zdaj vlačim sam / iz svojega pekla, / da bi zdaj ona vam / vse rekla ...« Nov ustvarjalni zamah in priznanje je doživel po letu 1963, tudi zunaj čeških meja – njegova izjemna pesnitev Noč s Hamletom, v kateri je združil vse prvine ustvarjanja, velja za najbolj prevajano češko pesem. Nasploh je češki poeziji odprl nova obzorja in verjel, da se lahko le s pesnjenjem dokoplješ do skritih resnic o življenju, biti in človeški usodi.

Kristina Sluga, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...