Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pokrpajmo žive

Maylis de Kerangal
Pokrpajmo žive
16,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-274-474-8
Naslov izvirnika Réparer les vivants
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Ana Barič Moder
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15 cm
280 g
183 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Roman Pokrpajmo žive je zaradi svoje tematike izrazito aktualen in kot tak odločno nagovarja (tudi) slovenskega bralca; obravnava namreč etične, filozofske in strokovne dileme, povezane z darovanjem organov. V celoti se odvije v štiriindvajsetih urah: po nenadni smrti devetnajstletnika v prometni nesreči spremljamo zapleteno pot njegovega srca do bodoče prejemnice, zaznamovano z značilnim menjavanjem pripovedne perspektive (skozi oči darovalčevih staršev, kirurga in drugih zdravstvenih delavcev). Roman, tako kot prejšnja dela Kerangalove, odlikuje izbrušen in premišljen slog; pretežno deskriptiven in nesentimentalen, obenem pa razgiban in mojstrsko prilagojen vsakemu posameznemu liku, s čimer avtorica vešče ubesedi tako kolektivni napor kot boleče intimne odločitve vpletenih. Gre za vrhunsko delo, ki je kljub specifičnosti tematike globoko univerzalno, saj se na senzibilen in pronicljiv način loteva občečloveških vprašanj, povezanih s krhkostjo življenja, žalovanjem in upanjem.

Recenzija Bukla

Maylis de Kerangala (1967) je francoska pisateljica, ki ima za seboj že devet romanov, prvi pa je ji je izšel na prelomu v tretje tisočletje. Pokrpajmo žive je njeno večkrat nagrajeno predzadnje delo iz leta 2013, s katerim se je prebila tudi širše, poleg tega pa je roman leta 2016 doživel tudi odmevno filmsko priredbo. Silovito pisan z adrenalinskim ritmom je Pokrpajmo žive roman o času, smrti, življenju in upanju. Utripati začne s tragedijo, ki jo doživi Simon Libres, mladi surfer, ki po športni akciji s prijateljema doživi prometno nesrečo, iz katere ga nihče več ne more oživiti, zato vznikne vprašanje, ali bi njegovo srce morda lahko služilo komu drugemu. Vname se bitka s časom, saj ga morajo po eni strani ohraniti živega dovolj časa, po drugi strani pa morajo odločitev o darovanju utripajočega organa njihovega sina sprejeti njegovi starši, ki se morajo hkrati soočiti tudi z njegovo smrtjo. Roman, ki ga preberemo s povišanim srčnim utripom.

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...