Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Donava
32,97 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2006
ISBN 961-231-552-3
Prevod Vasja Bratina
Spremna beseda Nikolai Jeffs, Predrag Matvejević

Tehnične lastnosti
trda vezava
435 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje > potopisi

Povej naprej

Založnik o knjigi

Magrisova mojstrovina je »roman o reki«, pri čemer je Donava geografski pojav, ki prerašča v kulturnega. Avtor na podlagi popotnih beležk opisuje obdonav­ski prostor od izvira reke do izliva. Delo zaznamujejo prvine esejistike, zgodovinopisja in lepe književnosti, razdeljeno pa je na devet obširnih sklopov, ki v glavnem pokrivajo posamezne države porečja Donave. Magris spleta paleto držav, mest, dejstev, velikih usod in nepomembnih posameznikov v kompleksno, izdelano in obenem izjemno berljivo pripoved.

Recenzija Bukla

V letošnjem letu smo dobili izjemni esejistično-potopisni deli, ki poleg tega pri svojem pripovednem postopku uporabljata tudi literarne prijeme. Prvo je Umirajoči Evropejci, v katerem je avstrijski pisatelj Karl-Markus Gauss s prijateljem fotografom obiskal nekaj manj znanih evropskih minimanjšin oziroma narodov, ki jim vse bolj grozi dokončno izginotje (recimo kočevski Nemci, Aromuni v Makedoniji itn.), njihovo zgodovino in sedanje stanje pa potem popisal s tenkočutno izbranim jezikom. Drugo je Donava, ki jo je pred natanko dvajsetimi leti napisal tržaški pisatelj Claudio Magris. V njem spremljamo popotovanje od izvira Donave (a kje je ta izvir – pri Bregu, kjer naj bi izvirala \"glavna veja Donave\", ali kje drugje, saj se o tej temi bijejo že večstoletna razpravljanja, ki po argumente segajo tudi v antiko) do izliva \"reke presežnikov\" – z 817.000 km2 velikim bazenom (površina približno štiridesetih Slovenij) oz. dvesto milijardami kubičnih metrov vode, kolikor je letno steče skozi to reko – v Črno morje. A kakšno je to potovanje!? Po eni strani je to detajlno potovanje po terenu samem. Ko avtor, recimo, raziskuje trditev sedimentologa in \"skrivnega zgodovinarja nesporazumov\" Amedea, da Donava izvira iz vodovodne pipe, si vzame čas, natančno prebere Amedeovo poročilo v podrobnem pismu in ga primerja s svojimi opažanji na terenu, se sprehaja po istih gostilnah kot njegov predhodnik, raziskuje, kaj je še ostalo od natančno popisanih \"gostiln s kamnitimi palčki na vrtu, s krčmarskimi izveski, starimi klavirskimi avtomati in lesenimi stopnicami na podstrešje\", po drugi strani pa fizični konstrukt ves čas spaja v širok duhovni svod, ki mu živahno Podonavje ni nikoli prizanašalo ne z dobrim ne s slabim. Izbrušen jezik, ki ga vodi švigajoči razum, bralcu ne daje počitka, a ga hkrati tudi ne utruja preveč, saj ga navdihuje z iskrivostjo opisovanja zgodovinskih, kulturnih in drugih dogodkov. Ti so krojili podobo Donave, ki se končuje v \"nenehnem zaključevanju, ki mu ni konca\", saj gredo veje reke vsaka po svoje, \"osvobodijo se neogibne enotnosti identitete, umirajo, kadar jim je po volji, ena prej, druga pozneje, kakor srce, nohti ali lasje, ki jih mrliški list odreši vzajemne zvestobe\". Čista klasika. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjgi Trst, obmejna identiteta in Mikrokozmosi.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...