Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Gola Indija: potepuhov dnevnik

Alexandre Bergamini
Gola Indija: potepuhov dnevnik
11,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Ebesede
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6922-90-6
Naslov izvirnika Nue India: Journal d'un vagabond
Fotografije Simao Bessa
Prevod Andraž Ravnik, Igor M. Ravnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
160 g
129 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje > potopisi

Povej naprej

Založnik o knjigi

To ni dežela, to ni potovanje. Ta zemlja je oseba, je utelešenje biti.

V XIX. stoletju so se nekateri zahodnjaki potepali po svetu sami, peš, z namenom, da bi doživeli trenutke sedanjosti zunaj svoje želje in identitete.

Gola Indija je dnevnik potepuha našega časa, ki spominja na Pasolinijev Vonj po Indiji. Potuje po Indiji, a ne zgodi se nič, kar bi sodilo k potovanjem. Potepa se, ne da bi tam kaj obiskal. "Ni kaj obiskati ali pa komaj kaj. Spiram s sebe, kar mi ostaja od Evrope."

Življenje se ga polasti. Zmedenega, preplašenega, začaranega - kot da bi se znova znašel v času svojega otroštva. Potovanje se začne z vonjavami in z grozo pred revščino in pomanjkanjem, pred samoto. Potepanje se konča z odkritjem drugega, ob katerem obstane oslepljen in očaran. Z valovi Indijskega oceana v ozadju ga do izvira želje spremlja gola Indija, Indija iz njegovih sanj in iz literature.

Recenzija Bukla

Bergamini (1968) je francoski pisatelj in popotnik, ki se je po obdobju gledališkega udejstvovanja posvetil pisanju, eden od teh rezultatov pa je tudi njegov potepuhov dnevnik Gola Indija. Že z začetno asociacijo na Pasolinijev Vonj po Indiji (krajše besedilo, ki ga je italijanski režiser napisal po obisku Indije) je hitro jasno, kam nas po svoji poti po tej deželi pelje Bergamini. Bolj kot obiskovanje lokalnih znamenitosti in morebitno prepuščanje indijski filozofiji ga zanima vsakdanja Indija, polna naturalističnih detajlov – od vonja Indije do neposredne bližine indijskih teles – , ki jih avtor mojstrsko izpisuje v izbrušenem stilu. Fragmenti krutega indijskega življenja, ki ga avtor izrisuje na ozadju dežele na odpadu, kjer se je ljudje zaljubljajo, delajo otroke, delajo in umirajo hitreje kot drugod, pred nami zasijejo v surovi poetiki, s katero nam pisatelj umetelno nariše Indijo v tisti neponovljivi luči, zaradi katere je ta kljub vsem tegobam, ki jo pestijo, neustavljivo privlačna.

Samo Rugelj, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...