Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Julij avgusta

Strogo zaupno po Zakavkazju
Branko Gradišnik
Julij avgusta

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Pivec
Zbirka Serija Strogo zaupno z Brankom
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7026-66-5
Leto izdaje izvirnika 2018
Ilustracije Ciril Horjak - Horowitz
Urejanje Nino Flisar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15,5 cm
580 g
336 strani
Tip knjige
humor, satira, parodija
Kategorije
leposlovje > potopisi
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gre za potoroman iz serije »Strogo zaupno z Brankom«, ki prinaša humorna, a esejistično poglobljena esejistična razmišljanja o deželah, po katerih avtor popotuje, hkrati pa o temeljnih vprašanjih človeka in njegove nravi. Njegovo pisanje sodi v polliterarni žanr potopisov, ki bi ga lahko okvalificirali kot hibridno literarno zvrst na meji leposlovja in novinarsko-dokumentarnega pisanja, v kateri avtor subjektivno prikazuje objektivno pot, na katero se je popotnik odpravil po lastni volji. Ta vsebuje nekaj stvarnih podatkov, vendar pa je njegovo bistvo prikaz soočanja popotnika in poti. Avtor mora biti hkrati potopisec in popotnik.

Julij avgusta je zapis o potovanju v režiji agencije ShaPPa po Gruziji in Armeniji (Zakavkazju) leta 2016. Gre za t. i. konkretenistični potopis, za katerega osnovo je Gradišnik vzel pesmi znamenitega armenskega pesnika Gevorga Emina (1918–1998). Potoroman nas popelje v bogato politično in kulturno zgodovino teh prostorov ter ponuja številne razmisleke o človeku v kolesju zgodovine, o človeku popotniku, o sodobni podobi Zakavkazja, pa tudi o čisto vsakdanjih popotniških težavah in peripetijah, o dobrih plateh potovanja ter odnosih med ljudmi na poti.

Gre za prvo knjigo v seriji, zato vsebuje samostojni uvod v kompletno predvideno serijo.

Recenzija Bukla

Prva knjiga popotniškega veleprojekta pisatelja, prevajalca in esejista Branka Gradišnika, ki nas v svojem sedmem (ja, sedmem, vse skupaj naj bi izšlo osem potopisov, Julij avgusta pa je kronološko predzadnji) delu popelje po Zakavkazju, torej Gruziji in Armeniji. Potopisno potovanje z Gradišnikom in njegovo družino (knjigo bogatijo tudi izvrstne ilustracije Cirila Horjaka - Horowitza) seveda vsebuje raznovrstne besedne vragolije, te pa se kažejo v humornem preigravanju naj­običajnejših situacij, ki v Gradišnikovi perspektivi včasih dobivajo skoraj nadrealistične dimenzije, nadalje radoživem spoznavanju sopotnikov, s katerimi skuša avtor navezati tesen stik in čim bolj pogledati v njihovo dušo, ter v iskrivem preigravanju in raziskovanju okolice, v kateri Gradišnik, poleg asociacij, ki se mu porajajo ves čas, uzira skrite pomene in podaja izvrstne družbenozgodovinske komentarje. Zaradi tega vsako popotovanje z njim postane razburljiva dogodivščina, ki prav toliko kot o okolici, ki jo obiskuje, govori tudi o avtorju in njegovih sopotnikih.

Samo Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...