Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ožine

Romanje domov
Ann Armbrecht
Ožine
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka S poti
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-231-813-0
Naslov izvirnika Thin Places
Podnaslov izvirnika Ann Armbrecht
Leto izdaje izvirnika 2001
Prevod Tanja Ahlin

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 11,6 cm
393 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
leposlovje > potopisi
biografije in spomini
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj se zgodi, ko zapustiš varno zavetje domačega okolja in se za več mesecev podaš na raziskovanje ljudi in njihovega načina življenja na popolnoma drug konec sveta? Avtorica v nekakšnem etnografskem dnevniku opisuje svoje prvo resnično terensko delo, ki ga je opravljala kot kandidatka za doktorat na univerzi Harvard. V devetdesetih letih se je tako podala v osamljeno vas na jugovzhodu Nepala, kjer je živela leto in pol. Sprva je nameravala proučevati zgolj lastniški odnos vaščanov do zemlje, na kateri živijo, a skozi vse tesnejšo povezanost s tamkajšnjimi ljudmi je ugotovila, da sama ni prav nič manj opazovana kot »drugi«. Vaščani so jo začeli sprejemati medse in sčasoma je doumela globlji pomen besed, ki so zaradi prepletenosti s kulturo neprevedljive. Ob vrnitvi domov je avtorica ugotovila, da je izkušnja življenja in odnosov v nepalski vasi spremenila njen dotedanji pogled na življenje, vključno z njenim zakonom.

Recenzija Bukla

Potopisna zbirka S poti s knjigo Ožine prinaša nov vsebinski zorni kot, ki se iz potopisno literarne sfere že bliža etnološko antropološkemu poročilu. Američanka Ann Armbrecht je socialna antropologinja in profesorica v Vermontu, poleg tega pa tudi pisateljica in režiserka, ki se je na svojem prvem pravem terenskem delu v začetku devetdesetih podala proti jugovzhodu Nepala, da bi tam raziskovala in raziskala odnos tamkajšnjih prebivalcev do lastne zemlje, koncepte, na podlagi katerih pridejo do nje, in načine, na katere jo obdelujejo ter ohranjajo in revitalizirajo na dolgi rok. Prvotna pozicija objektivne zunanje opazovalke se skozi njene zapiske počasi začenja razblinjati, vaščani ji postajajo vse bližji, saj jo sprejemajo v svojo sredino, nova kultura pa, v povezavi z njeno osebnostjo, začenja postavljati na preizkus tudi njen zakon. Ann ugotavlja, da sta z možem, ki jo sem ter tja obišče na njenih poteh, dejansko povsem in vse bolj različna. To lepo ilustrira skozi naslednjo primerjavo: če ima njen mož prefinjen občutek za to, da lahko skozi nekaj podob ali besed predstavi bistvo oziroma temeljne značilnosti izbrane teme, ima ona do tega (in tudi do življenja) drugačen pristop, saj jo privlačijo podrobnosti, neskončne različice občutij in dojemanj pri posamezni temi, ki se v čudni prepletenosti neobvladljivo povezujejo in ne dovolijo izključevanja. Ko delo in izkustvo, ki je porojeno iz njega, na svoj magičen način za vedno poseže v življenje samo.

Samo Rugelj, Bukla Ekspres, št. 2, 2011

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...