Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sanje v vzhodni sobi

Popotni dnevniki
Andrej Detela
Sanje v vzhodni sobi
27,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka S poti
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-231-633-4

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 11,5 cm
475 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje > potopisi
slovensko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

V našem prostoru je le malo domačih naravoslovcev po svojem pisanju prepoznavnih tudi širše. Alojz Ihan kot zdravnik se je že pred leti s svojimi esejističnimi Desetimi božjimi zapovedmi povzpel med naše najuglednejše esejiste z naravoslovnim ozadjem, potem pa napisal še dve eruditski deli o imunosti. Med biologi izstopa Iztok Geister, ki v svojem publicističnem izražanju združuje dve podobi: prva je posvečena varovanju in občudovanju narave, druga pa se dotika proze in poezije. Zadnjih nekaj let so knjižno aktivni raziskovalci pri Kvarkadabri, kjer so izdali knjigi Zakaj je nebo modro? in Kvarkadabra gre v kino.
Nedavno smo dobili dve novi deli naravoslovcev, ki pa nista obe poljudnoznanstvenega značaja. Peter Starič nas v knjigi Atomska bomba suvereno popelje skozi zgodovino in sedanjost najstrašnejšega orožja v zgodovini človeštva, ki je Japoncem, pa tudi svetu prizadejala do sedaj še ne povsem zaceljene fizične in mentalne rane. Na Japonskem pa se začenja tudi leposlovni prvenec Andreja Detele, sicer uveljavljenega fizika, eksperta za elektromotorje, ki jih je začel razvijati tudi zaradi svoje ekološke ozaveščenosti in potrebe po pridobivanju obnovljivih virov energije (leta 2002 je, recimo, izšlo njegovo filozofsko-fizikalno delo Magnetni vozli). V občuteno napisanih dnevniških potopisih nas tokrat pelje skozi četrtstoletno pot desetih potovanj v tri dežele (Japonsko, Indijo in Avstralijo). Če v deželi vzhajajočega sonca skozi napol poslovne dnevnike bistro osvetli japonsko delovno etiko in svojevrstno togost njihove kulture in je Indija zanj prostor duhovne osvoboditve ter napolnitve, je Avstralija nekakšen tretji pol njegovega doživljanja sveta, bolj uživaška in sproščena. Čeprav je šele februar, lahko rečemo, da so Sanje v vzhodni sobi literarnopotopisni prvenec leta, knjiga, ki širi obzorje duha in ponuja nov način razumevanja tako daljnih dežel kot človeka samega.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...