Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vedeževalec mi je rekel

Tiziano Terzani
Vedeževalec mi je rekel
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka S poti
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-231-967-0
Naslov izvirnika Un indovino mi disse
Leto izdaje izvirnika 1995
Prevod Janko Petrovec
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 11,5 cm
480 g
496 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > potopisi
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prvoosebnega pripovedovalca, dopisnika iz jugovzhodne Azije, zadene huda prerokba – celo leto ne sme potovati z letalom, sicer se bo zgodilo nekaj hudega. Morda lahka naloga zakak drug poklic, a ne za novinarja – kako naj pravočasno (ali sploh) pride na kraje, s katerih bi moral poročati? Terzani prerokbo preizkuša tako, da v vsakem novem kraju, v katerega pride, poišče zanesljivega vedeža, prerokovalca – in vsakič znova povpraša po svoji usodi. Osebna zgodba je samo rdeča nit med slikovitimi portreti različnih dežel, različnih običajev in različnih verovanj. Knjiga si je med ljubitelji jugovzhodne Azije zaradi svoje duhovitosti in pripravljenosti prisluhniti posebnostim tega okolja pridobila kultni status.

Recenzija Bukla

Terzanija (1938– 2004), znamenitega italijanskega novinarja in humanista, v slovenščini že poznamo po dveh knjigah, izjemnem manifestu pacifizma Pisma proti vojni in izvrstnem izkustvenem potopisu Še en krog na vrtiljaku, pri katerem se je avtor podal na pot okoli sveta v imenu iskanja zdravila proti raku, za katerim je zbolel. Tudi delo Vedeževalec mi je rekel je potopis s konceptom, Terzaniju pa se je nastavek za to zgodbo ponudil kar sam od sebe, ko mu je sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja neki vedeževalec napovedal, da bo v primeru, če bo leta 1993 letel z letalom, prišel v smrtno nevarnost. Usodno leto je bilo takrat oddaljeno še poldrugo desetletje, zato se Terzani ni menil zanj, ko pa je končno prišlo na vrsto, ga je stisnilo pri srcu in odločil se je, da to leto dejansko ne bo letel, temveč bo po Aziji potoval tako kot v starih časih, torej po kopnem in po morju. Vedeževalec mi je rekel je tako nepozabno poročilo poznavalca Azije o njenem stanju in spreminjanju v devetdesetih letih, hkrati pa ljubezensko pismo azijski preteklosti, ki jo je nezadržno zamenjevala in zamenjala globalizirana prihodnost.

Samo Rugelj, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...