Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Martin Krpan

Fran Levstik
Martin Krpan
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Velike slikanice
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4939-2
Ilustracije Hinko Smrekar
Spremna beseda Judita Krivec Dragan
Urejanje Irena Matko Lukan

Tehnične lastnosti
trda vezava
30 x 23,5 cm
540 g
31 strani
Tip knjige
slikanice
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let
leposlovje > pravljice in miti
otroško in mladinsko > dojenčki in malčki

Povej naprej

O knjigi

Jubilejna izdaja ob 100. obletnici slovenske slikanice – darilna izdaja v škatli!
Martina Krpana je napisal Fran Levstik kot spodbudo bistremu in samozavestnemu kmečkemu človeku, stebru slovenstva. Danes skoraj ponarodela pripovedka še vedno navdušuje z nabrušenim jezikom, humornimi prizori in močnim junakom. Prvič je izšla l. 1917 z mojstrskimi ilustracijami Hinka Smrekarja.
Martin Krpan je prvic izšel z ilustracijami leta 1917. To je prva slovenska slikanica. Slikar in karikaturist Hinko Smrekar je v crnobeli risbi upodobil dvanajst znacilnih prizorov v knjigi; vanje je vnesel pretanjeno satiricno ost, s katero je bilo Levstikovo delo tudi napisano. Ob stoletnici smo pripravili to jubilejno izdajo.

Recenzija Bukla

Martin Krpan, prva slovenska slikanica, ki jo je ilustriral mojster Hinko Smrekar (ilustracije so izjemne ter v novi izdaji računalniško obnovljene) in je izšla pred natanko stotimi leti, je seveda veliko več kot ilustrirana knjiga. V prvem stoletju svojega obstoja je zgodba o Martinu Krpanu, razboritem, premočrtnem, skromnem in racionalnem orjaku, ki edini lahko porazi Brdavsa, ko ta mesari po dunajskem dvoru, postala ne samo ponarodela oda žlahtnemu pisanju iz tistega časa, ki je ustvarila arhetipskega slovenskega junaka, temveč vse bolj postaja tudi izjemen psihološki portret Slovenca in slovenskega naroda. Ta je, ujet med Italijane na zahodu in Avstrijce na severu kljub svojim talentom in iznajdljivosti, s čimer marsikdaj preseže svoje sosede, navsezad nje obsojen na (finančne) drobtine in dosedanje živ ljenje v zakotni vasi, saj je edino, kar lahko dobi v tujini, pač tretje razredna služba kakega urednika, v kateri bi mu ukazoval kak nekompetentni minister, ki pa ima pred njim prednost visokega rodu in stanu. Martin Krpan je torej knjiga, ki nam s svojim neprekosljivim junakom, in s tem, kako izvirno se loti svojega nasprotnika, lahko dviguje samozavest, vendar nas njen zaključek, ko Krpan za nagrado dobi (zgolj) možnost nadaljnjega tihotapljenja angleške soli čez mejo, obenem resnobno opominja, kje je naše mesto v Srednji Evropi. A vendar; z novo izdajo Martina Krpana smo dobili prvovrsten knjižni izdelek: izvrstno sto let staro slikanico v sodobni preobleki!

Samo Rugelj, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...