Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Stoji, stoji tam beli grad

Slovenske ljudske pripovedi o naseljih, naravnih znamenitostih, cerkvah in gradovih
Stoji, stoji tam beli grad
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Didakta
Zbirka Zakladnica slovenskih pripovedi
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-261-314-3
Leto izdaje izvirnika 2013
Ilustracije Urh Sobočan
Izbor Roberto Dapit, Monika Krapej
Spremna beseda Monika Krapej
Urejanje Roberto Dapit, Monika Krapej, Zmago Šmitek
Priredba Roberto Dapit, Monika Krapej

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 18,5 cm
320 g
79 strani
Tip knjige
pravljice, basni in miti
Kategorije
leposlovje > pravljice in miti
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi so predstavljene ljudske pripovedi o različnih slovenskih krajevnih in zgodovinskih zanimivostih, kot so mesta, gradovi, cerkve in mostovi ter naravni pojavi, npr. jame, gore in jezera. Ljudska domišljija je o njih spletla najrazličnejše zgodbe in razlage. Izbrane so nekatere najznačilnejše iz vseh slovenskih pokrajin.

Zbirka Zakladnica slovenskih pripovedi je namenjena mladim bralcem in hkrati vsem, ki jih zanima pristno pripovedništvo slovenskega ljudskega izročila. Izbor pripovedi urejajo in strokovno predstavljajo najuglednejši slovenski strokovnjaki, v posameznem tematskem izboru pa so zastopana vsa področja slovenskega etičnega ozemlja, vključno z zamejstvom.

Recenzija Bukla

Zbirka Zakladnica slovenskih pripovedi, ki v sodelovanju z Inštitutom za slovensko narodopisje ZRC SAZU že 12 let izhaja pri založbi Didakta, je bogatejša še za eno dragocenost. Zbirka tudi sicer redno prinaša privlačno tematsko zaokrožene izbore ljudskih pripovedi, ki jih pripravljajo trije strokovnjaki: dr. Monika Kropej, dr. Roberto Dapit in dr. Zmago Šmitek. Objavljene pripovedi lahko izvirajo iz starejših zapisov ali iz današnjega časa, zabeležene pa so tako, kot jih ljudje še danes pripovedujejo. In kot se za pravo zakladnico spodobi – vase sprejme vsa področja slovenskega etničnega ozemlja, tudi zamejstvo.
Stoji, stoji tam beli grad je že 13. knjiga zbirke, ki prinaša ljudske pripovedi o različnih slovenskih krajevnih in zgodovinskih zanimivostih: o mestih, gradovih, cerkvah, mostovih ter nekaterih naravnih pojavih, kot so na primer jame, gore in jezera. Vse to je seveda rado burilo ljudsko domišljijo, ki ni izgubljala časa s spletanjem zanimivih, skrivnostnih, tudi duhovitih razlag. To ljudsko »zgodovinopisje« in »geografija« tako vesta povedati, kako je krojaček rešil Maribor, kako je nastalo znamenito Cerkniško jezero ali kaj se je »zares« zgodilo s potopljenim blejskim zvonom … Vsako zbirko s specifično likovno govorico dopolni drug ilustrator, tokrat se je v tej vlogi dobro in sveže znašel Urh Sobočan.

Irena Cerar, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...