Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sveta poroka

Vlado Žabot
Sveta poroka
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-242-548-7
Leto izdaje izvirnika 2012
Spremna beseda Vitomir Belaj, Boris A. Novak

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
390 g
232 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > pravljice in miti
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dvojčka Jurij in Mara sta ob rojstvu ločena, da bi se kasneje znova našla, se poročita, da bi se kruto razšla, se vzljubita, da bi se sovražno prezirala − ujeta sta v krvavem krogotoku, ki nenehno prehaja iz življenja v smrt in nazaj v življenje. Njuna žalostna zgodba je dolžnostna daritev bogovom, ki terjajo svoj davek, da bi ohranjali red stvari v prid ljudem. A protagonisti v tej epski pesnitvi niso le lutke v rokah bogov. Skozi mogočen in živ poetični jezik v zaklinjevalskem ritmu heksametra nihajo med pokornostjo bogovom in magnetom strasti: blodijo po močvirnatih krajinah hrepenenja, mežikajo skozi meglice prividov in se pred neurji maščevanja zatekajo pod krošnjo arbor mundi, drevesa sveta. A zla slutnja je za človeka, ki se lastni usodi ne boji pogledati v oči, vedno zlovešče blizu. Starodavni mit v Žabotovi Sveti poroki čarobno oživi, kot bi vseskozi ždel v podtalju nezavednega in čakal, da se naseli in povsem udomači v tej avtorjevi epski stvaritvi.

Recenzija Bukla

Ni mačji kašelj napisati epsko pesnitev. Sploh, če želimo ob tem uporabiti enega najstarejših evropskih verznih ritmov – daktilski heksameter, ki ga je, denimo, uporabljal že starogrški pisec Homer. In sploh, če gre za pesniški prvenec. Vladu Žabotu (1958), pomurskemu avtorju, ki smo ga do zdaj poznali po proznih delih (Bukovska mati, Stari pil, Volčje noči, Ljudstvo lunja itn.), je to, kot v spremni besedi ugotavlja tudi Boris A. Novak, odlično uspelo. Tako kot že mnogokrat poprej se tudi tokrat naslanja na staroslovansko mitologijo, saj je Sveta poroka zasnovana na podlagi starodavnega mita, ki pa ga je avtor svobodno predelal in ga dogradil. Ep govori o dvojčkih Juriju in Mari, ki sta že ob rojstvu ločena (Jurija ugrabijo koledniki) in se do mladostniških let nikoli ne srečata. Ko se znova snideta, se med njima vname ljubezen in zato se tudi poročita. A kaj kmalu se ponovno kruto razideta … Kar vam morda zveni kot kakšen sodoben ljubezenski roman, je pravzaprav temačna pripoved, polna zaklinjanja, volkov, besov, senc, zlih slutenj in slovanskih božanstev, ki pa se (predvsem zaradi dodelanega ritma) bere presenetljivo tekoče. Mojstrsko izpiljena pesnitev, ki bo zadovoljila tudi največje knjižne sladokusce.

Jure Preglau, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...